Odstranění následků květnového zemětřesení potrvá v Číně roky

Peking - V čínské provincii S'-čchuan, kterou v květnu postihlo ničivé zemětřesení a vyžádalo si 80 tisíc obětí, se rozjela obnova zdevastovaných míst. Vláda sem poslala statisíce dělníků, vojáků a dobrovolníků z celé země. Obnova ale bude trvat nekolik let. Lidé, kteří katastrofu přežili, často přebývají v otřesných podmínkách.

V postižených oblastech, které podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera pořád připomínají válečnou zónu, jsou zřízeny stanové osady, v nichž žijí miliony lidí, kteří katastrofu přežili. Odtud se budou stěhovat do provizorních sídlišť, které stát narychlo buduje. Jen v provincii S'-čchuan má v těchto sídlištích bydlet pět miliónů lidí. Čínské úřady tvrdí, že jde jen o provizorní řešení, než opraví zničená města. To ale bude trvat roky. Každá oběť zemětřesní dostává tři měsíce od čínské vlády v přepočtu podporu 700 korun, což ale stačí sotva na holé přežití.

Při otřesech o síle 7,9 stupně Richterovy škály, které 12. května postihly provincii S'-čchuan, zahynulo asi 80 000 lidí a více než 10 milionů dalších přišlo o střechu nad hlavou. Mezi oběťmi zemětřesení bylo téměř deset procent dětí, jež pohřbily nekvalitně postavené školní budovy. Čínská vláda proto poněkud zmírnila svou populační politiku jednoho dítěte. Už necelé dva týdny po katastrofě čínské úřady oznámily, že ty rodiny, jejichž jedináček byl při katastrofě zabit nebo vážně zraněn, budou smět mít legálně další dítě.

Stovkám vězňů v provincii S'-čchuan zkrátily místní úřady tresty za odvahu a hrdinství, které při zemětřesení prokázali. Vláda rovněž chystá zkrácení trestů pro vězně, kteří mají po zemětřesení zraněné dítě či staré rodiče, o něž se potřebují postarat.

Stanová osada pro oběti zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan
Zdroj: ČT24
Vydáno pod