Sporný imunitní zákon prošel dolní komorou italského parlamentu

Řím - Poslanecká sněmovna italského parlamentu večer schválila kontroverzní návrh zákona o imunitě čtyř nejvyšších představitelů státu. Norma chrání prezidenta, premiéra a šéfy obou komor parlamentu před soudním stíháním po dobu, co budou v úřadu. Odpůrci pravicového předsedy vlády Silvia Berlusconiho ji ale považují za jeho snahu zajistit si vlastní beztrestnost, v úterý proti ní v Římě demonstrovalo několik desítek tisíc lidí. Zákon musí ještě schválit Senát.

Návrh podpořilo 308 poslanců, proti jich hlasovalo 236. Třicet poslanců se zdrželo. Ještě před hlasováním vyzvali členové opoziční levicové Demokratické strany (PD) Berlusconiho, aby kontroverzní návrh zákona stáhl a nevyhrocoval již tak napjaté politické klima v zemi. Opozici se také nelíbí, že jí předseda Poslanecké sněmovny nedal dostatek času na debatu o 300 pozměňovacích návrzích k tomuto zákonu.

„Je to politická chyba tímto hanebným způsobem hájit zájmy premiéra, který kvůli korupci stojí před soudem,“ kritizoval předložený návrh zákona bývalý italský premiér a ministr zahraničí Massimo D'Alema. Narážel tím na kauzu, v níž je Berlusconiho spolu s bývalým britským právníkem Davidem Millsem obviněn z úplatku ve výši 600 000 dolarů (9,6 milionu korun) za dvě nepravdivá svědectví před italskou justicí při dvou procesech z konce 90. let.