EU dá na Kosovo půl milardy eur, USA čtvrt, Česko čtyři miliony

Brusel - Mezinárodní společenství poskytne Kosovu pomoc ve výši 1,2 miliardy eur (asi 28 miliardy korun). Na dnešní bruselské dárcovské konference pro Kosovo to přislíbili zástupci Evropské unie, mezinárodních organizací i dalších zemí. Česká republika podpoří Kosovo do roku 2011 částkou čtyři miliony eur (asi 94 milionů korun). Konference pořádaná Evropskou komisí podle Rehna čeká, že celková suma by pro roky 2009 až 2011 mohla dosáhnout miliardy eur (23,5 miliardy korun). Peníze mají zlepšit životní podmínky všech lidí v Kosovu bez ohledu na jejich etnický původ.

Podle Rehna by peníze měly mířit třeba do školství, na rozvoj tamní infrastruktury, železničních sítí, zemědělství či na podporu výstavby a podnikání a fungování nově vznikajících kosovských institucí. USA slíbí přes šest miliard korun. Komisař nicméně upozornil, že Evropská unie bude bedlivě sledovat, jak bude nakládáno s „každým eurem“. „Je na lidech a institucích v Kosovu, zda splní očekávání, která do nich dárci vkládají,“ řekl Rehn s tím, že Kosovo je evropskou záležitostí a dnešní dar EU tomu podle něho odpovídá. Kosovský premiér Hashim Thaçi ujistil, že jeho vláda vyslovila „nulovou toleranci“ korupci a organizovanému zločinu. „Žádný z darů nepůjde špatným směrem,“ slíbil Thaçi.

ČR přispěje na pomoc Kosovu čtyřmi miliony eur 

Česká republika podpoří Kosovo do roku 2011 částkou čtyři miliony eur. České televizi to dnes řekl Tomáš Szunyog, ředitel odboru států jižní a jihovýchodní Evropy ministerstva zahraničí. Podstatná část příspěvků od všech dárců by měla být podle něj věnována do fondů, které řídí a kontrolují mezinárodní organizace, nikoliv kosovské orgány.

Dárcovské konference se účastní 36 států, kromě členů EU to je například Japonsko a Spojené státy. Ty přislíbily v přepočtu asi čtvrt miliardy eur. Konference se účastní i zástupci řady finančních institucí. Podle Rehna v období 1999 až 2007 Kosovo obdrželo pomoc na obnovu ve výši 3,5 miliardy eur, z toho dvě třetiny pocházely od Evropské unie. Očekává se, že členské státy sedmadvacítky poskytnou Kosovu ještě svoji vlastní pomoc nad rámec částky ze zdrojů EU.

Kosovo je jednou z nejchudších zemí Evropy 

Kosovo se stále potýká s následky ozbrojeného konfliktu z konce 90. let a je už přes devět let pod správou OSN. Do této bývalé jihosrbské provincie, která v únoru vyhlásila jednostranně nezávislost na Srbsku, zamířilo od roku 1999 v různých formách pomoci už několik miliard eur, ani ty však zatím nedokázaly překonat tíživou situaci tamních lidí, kteří patří k vůbec nejchudším v Evropě. Nezaměstnanost tam dosahuje kolem 40 procent. Podle nedávné zprávy Světové banky žije v Kosovu kolem 37 procent zhruba dvoumilionové populace pod hranicí chudoby, tedy za méně než 35 korun na den.