OSN bude vyšetřovat atentát na Bhuttovou

New York - OSN a Pákistán se po setkání pákistánského ministra zahraničí Šáha Mahmúda Kurešího a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna dohodly, že je nutné vyšetřit atentát na někdejší pákistánskou premiérku Bénazír Bhuttovou. Z vražedného útoku svět i Islámábád viní pákistánské Talibance, spolupracovníci Bhuttové ovšem nebyli s předchozím šetřením spokojeni. Podrobnosti toho následujícího proto ještě musí být smluveny a vypracovány.

Bhuttová byla zavražděna loni 27. prosince, když odjížděla z předvolebního shromáždění ve městě Rávalpindí. Její Pákistánská lidová strana po atentátu vyhrála v únoru volby a vytvořila křehkou vládní koalici. Vyšetřování atentátu OSN je jednou z jejích priorit.

Kureší uvedl, že Pan Ki-mun si ještě vyžádal další konzultace s pákistánskými představiteli, ale na návrh odpověděl pozitivně. Záměrem vyšetřování prý bude určení pachatelů, organizátorů a lidí, kteří atentát financovali. Podle kanceláře generálního tajemníka OSN bylo dosaženo široké shody, co se týče složení vyšetřující komise, jejího financování, přístupu k informacím a pojistek, jak zachovat její nezávislost.

Dřívější vyšetřování vedené předcházející pákistánskou vládou, britskou policií a americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) obvinilo z atentátu povstaleckého velitele Baitulláha Mahsúda, napojeného na teroristickou síť al-Káida. Řada spolupracovníků Bhuttové byla ale s výsledky tohoto vyšetřování nespokojena a požadovala šetření OSN.