Severokorejští vojáci zastřelili turistku z Jižní Koreje

Soul - V Severní Koreji zemřela jihokorejská turistka. Vojáci ji zastřelili v horském letovisku poté, co údajně vstoupila do zakázané zóny. Soul až do vyšetření záležitosti přerušil turistické zájezdy do Severní Koreje. K incidentu došlo v den, kdy Jižní Korea nabídla Pchjongjangu obnovení rozhovorů o usmíření.

Incident se stal v severokorejském letovisku Kumgang. To je otevřeno pro návštěvníky z Jižní Koreje, jichž sem ročně přijíždí přes milion. Třiapadesátiletá žena vstoupila do zakázané vojenské zóny poblíž pláže a dostala několik zásahů do srdce a nohou. Její ostatky byly převezeny do nemocnice.

První jihokorejští turisté přijeli do Kumgangu v listopadu 1998. Čeká je tam oplocený areál s hotely, obchody a golfovým hřištěm. Letovisko u Diamantové hory je jedním ze dvou společných korejských projektů na území KLDR; druhým je průmyslová zóna v severokorejském pohraničním městě Kesong.

Obě strany se utkaly ve válce v letech 1950 až 1953, která začala vpádem severokorejských vojsk do Jižní Koreje a skončila příměřím, nikoliv dohodou o míru. Obě jsou tak prakticky dosud ve válečném stavu.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak dnes navrhl obnovení rozhovorů o usmíření se Severní Koreou, které uvízly na mrtvém bodě. Prohlásil také, že je ochoten uskutečnit dvoustranné dohody, které vyplynuly z prvního historického mezikorejského summitu v roce 2000, a poskytnout zbídačelé KLDR potravinovou pomoc. Prezidentův návrh, který zazněl v jeho projevu v parlamentu, znamená zásadní obrat v jeho dosavadní tvrdé politice vůči komunistickému Severu.