Íránské zkoušky dokazují, že je radar zbytečný, tvrdí Lavrov

Moskva - Provedené zkoušky íránských raket dokázaly, že rozmístění základen amerického protiraketového štítu v Evropě není nutné. Prohlásil to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj testy ukázaly jen omezený dolet a nepřesnost íránských střel. Americký ministr obrany Robert Gates ale dříve poukázal na to, že raketové zkoušky naopak potvrzují íránskou hrozbu a vyvracejí argumenty Ruska zpochybňující umístění protiraketové obrany v Evropě.

Podle Lavrova testy „potvrdily, že Írán disponuje raketami s doletem až 2 000 kilometrů a že protiraketový štít s parametry, s jakými počítá, není nezbytný ke sledování nebo k reagování na takové hrozby“.

Evropská unie dnes vyjádřila znepokojení nad zprávou, že tento týden Teherán provedl sérii raketových zkoušek, a vyzvala ho, aby zastavil obohacování uranu v rámci svého kontroverzního jaderného programu.

Teherán vyzkoušel v minulých dvou dnech rakety dlouhého a středního doletu typu země-země. Použita byla i nová raketa Šaháb-3 (Létavice), která je údajně s to zasáhnout cíl vzdálený až 2 000 kilometrů. Objevily se ale spekulace, že Írán záznamy úspěšných testů zfalšoval.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24/ČTK-AP
Vydáno pod