Libanon má (konečně) vládu

Bejrút - Libanon má vládu národní jednoty, která podle dohody zaručuje Hizballáhu a jeho spojencům právo veta. Dohoda, která po měsíci a půl jednání vyústila v sestavení vlády, ukončila politickou krizi v zemi. Složení třicetičlenné vlády by měl premiér Fuád Siniura oznámit ještě dnes.

Podle květnové dohody uzavřené v Kataru bude mít opoziční Hizballáh v novém kabinetu právo veta a 11 ministrů. Obě strany se ale měsíc a půl nemohly shodnout na obsazení vlády. Sestavení vlády oznámil prezident generál Michel Sulajmán po schůzce se jmenovaným premiérem Fuádem Siniurou.

Vládní křesla jsou rozdělena takto: 16 z nich je pro vládní většinu, protisyrskou koalici podporovanou Spojenými státy, 11 pro opozici a tři ministry by měl jmenovat šéf státu.

Siniura zahájil sestavování vlády s hlavními představiteli libanonské politiky koncem května. Vytvoření kabinetu zejména ztroskotávalo na požadavcích opozičního křesťanského vůdce Michela Aúna, poté na požadavcích opozičního šíitského hnutí Hizballáh.

Zformování vlády znamená konec libanonské politické krize, která vyvrcholila začátkem května boji, v nichž zemřely desítky lidí. Byly to největší boje od konce občanské války, která v zemi zuřila mezi lety 1975 až 1990.