Francouzům hynou ústřice, neví se proč

Paříž - Ve většině oblastí, kde se chovají ústřice, dochází k jejich hromadnému úhynu. Příčiny masových úhynů mladých mlžů zatím nejsou jasné. Hrozí, že na Vánoce 2009 budou Francouzi bez ústřic. Francie je po Číně, Japonsku a Jižní Koreji jejich největším producentem. Ústřice jsou ve Francii oblíbeným vánočním pokrmem.

Francie produkuje ročně 130 tisíc tun této pochoutky pro labužníky. S výjimkou oblasti Arcachon teď ve všech hlavních líhních hynou mladé ústřice.

Počty uhynulých jdou podle zjištění námořních biologů od čtyřiceti do sta procent. Nezvykle vysoká úmrtnost se týká ústřic ve stáří 12 až 18 měsíců, které by měly dospět do Vánoc 2009.

„To, co tady máme, je zřejmě souběh mnohočetných faktorů týkajících se samotných ústřic a jejich životního prostředí. Ale také mohou být na vině patogenní látky,“ řekl francouzské televizi Michel Ropert, odborník na životní prostředí mořské laboratoře v Normandii.

Mezi možnými příčinami jsou kromě virové nákazy také toxické řasy, znečištění moře či změna teploty vody.

Vydáno pod