Slovenská církev vydělává na kostelech nově zařazených na seznam UNESCO

Prešov - Řeckokatolická církev ve východoslovenském Prešově začala podnikat v cestovním ruchu. Využila toho, že římskokatolickékostelíky v Hervartově a Tvrdošíně, evangelické v Kežmarku, Leštinách aHronseku a řeckokatolické v Bodružale, Ladomírové a Ruské Bystré byly nedávno zařazeny na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kněží proto založili cestovní agenturu, která láká lidi k návštěvě unikátních staveb.

Správce farnosti Ladomírová Pavol Seman uvedl, že zápis do seznamu UNESCO pro ně znamená velké vyznamenání a boží milost. „Jsme si ovšem vědomi toho, že je to také zároveň jedna velká zodpovědnost a výzva,“ dodává.

Daniel Dzurovčin z Biskupského úřadu řeckokatolické církve Prešov řekl, že jejich cílem je vybrat dost peněz na opravu a obnovu unikátních dřevěných kostelíků. Stavbám totiž ještě nedávno hrozila zkáza, zájem o ně nejevili ani turisté, ani vláda.

Slovensko sice vydává na opravu památek desetkrát více financí než dříve, podle památkářů je to ale stále málo. Mnoho z nich je totiž v havarijním stavu. Jako první se o záchranu kostelíků začal zasazovat bývalý starosta Ladomírové Michal Kosť. Ten spolu s místním farářem spustil projekt na jejich záchranu. Na opravu sehnali 30 milionů korun a i díky tomu kraj objevuje čím dál víc turistů.

Kosť vidí rozvoj cestovního ruchu v oblasti jako „světlo v tunelu,“ které umožní revitalizovat a udržet tento projekt i pro budoucí generace.