Raúl Castro: Světová hospodářská krize zpomalí reformy

Havana - Nový kubánský prezident Raúl Castro prohlásil, že globální hospodářská nestabilita by mohla zproblematizovat jeho klíčovou reformu - zvýšení platů. Castro to uvedl na pátečním zasedání parlamentu, který se sešel poprvé od doby, co Raúl v únoru formálně převzal vládu po svém bratru Fidelovi. "Vše závisí na hospodářské situaci v zemi, která je nevyhnutelně spjata s dnešní světovou krizí. Ta by se mohla ještě zhoršit," varoval prezident.

Raúl Castro chce zvýšit životní úroveň na ostrově, jenže rostoucí ceny potravin a ropy ho prý nutí k realismu. Rychlé změny týkající se „mzdového problému“ se tedy nedají očekávat. V průměru bere pracující na Kubě měsíčně méně než 20 dolarů (zhruba 300 korun). Většina domácností k tomu pobírá ještě množství sociálních dávek.

Další reformy se zabývají decentralizací zemědělství, která by měla navýšit výrobu potravin, omezit dovoz a zvýšit vývoz. Castro prohlásil, že se obdělávaná plocha za deset let zmenšila o celou třetinu. 

Zmínil se i o plánu zvýšit věk pro odchod do důchodu z 55 na 60 let u žen a z 60 na 65 let u mužů. To vysvětlil postupným stárnutím populace: „Podle předpovědí v roce 2025 ubude oproti současnosti 770 tisíc občanů v produktivním věku.“