Kolumbie a Venezuela se usmiřují

Punto Fijo (Venezuela) - Kolumbijský prezident Álvaro Uribe a venezuelský vůdce Hugo Chávez, donedávna velcí rivalové, oznámili zlepšení vzájemných vztahů. Po měsících napětí kvůli osvobozování rukojmí, které zadržují Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), tak učinili krok k opětovnému sblížení obou zemí. "Naše schůzka je znamením sblížení, spolupráce, míru a integrace v Latinské Americe," uvedl Uribe. Chávez přitom před několika měsíci označil smíření za nemožné. Nynější schůzka je prvním setkáním obou státníků od loňského srpna.

Mezi Venezuelou a Kolumbií zavládlo silné napětí poté, co Uribe na konci minulého roku prohlásil, že nechce, aby Chávez pokračoval v prostředkování propuštění rukojmí FARC. Roli zprostředkovatele mu přitom několik měsíců předtím sám svěřil.

V lednu a únoru poté povstalci jednostranně a bez podmínek předali Chávezovi šest rukojmí. To ještě více prohloubilo krizi, neboť se začalo spekulovat, že Chávez s FARC spíše spolupracuje a podílí se na jejich nekalých praktikách. Rukojmí si prý koupil, aby zahanbil Uribeho a posílil svůj vliv na jihoamerickém kontinentu.

Krize vyvrcholila 1. března, když kolumbijská armáda náhle vtrhla na ekvádorské území do tábora FARC, kde zabila jednoho z jejích vůdců Raúla Reyese. Chávez, který se postavil za Ekvádor, tehdy vyslal vojsko na hranice s Kolumbií a odvolal z Bogoty svého velvyslance.

Po nedávném osvobození 15 rukojmí FARC, mezi nimi Ingrid Betancourtové a tří Američanů, za které je chválen především Uribe, je podle analytiků ale kolumbijský prezident na koni, zatímco Chávez se ocitl v pozici slabšího. Proto se asi rozhodl opustit konfrontační tón a pokusit se o smíření.

Kolumbijský prezident Álvaro Uribe
Zdroj: ČT24