USA prý zvažuje posílení jednotek v Afghánistánu - další útok si vyžádal přes 20 obětí

Kábul/Washington - Kvůli současné situaci v Afghánistánu zvažuje zřejmě americká vláda stažení vojáků operujících v Iráku a posílení jednotek právě v Afghánistánu. Při posledním útoku si sebevražedný atentátník na tržišti v jihoafghánské provincii Uruzgán zvolil za terč policejní vozidlo. "Při útoku zahynulo sedmnáct civilistů a čtyři policisté. Dalších třicet sedm civilistů a pět policistů bylo zraněno," uvedl provinční policejní šéf. Počet obětí ale možná ještě vzroste.

Informace o záměru USA posílit své jednotky v Afghánistánu informoval v sobotu deník New York Times. Důvodem jsou podle něho intenzivnější útoky Talibanu a dalších sil. Ke stažení vojáků z Iráku by mohlo dojít začátkem září. Místo současných 170 tisíc by jich zůstalo 120 až 130 tisíc.

Klíčový význam pro americkou vojenskou přítomnost v Iráku bude mít výsledek prezidentských voleb. Většinoví demokraté totiž chtějí stanovit harmonogram pro odchod amerických jednotek, ale prozatím od toho museli ustoupit kvůli hrozbě Bushova veta.