Olmert: Mír na Blízkém východě je blízko jako nikdy předtím

Paříž - Dohoda o ukončení násilí na Blízkém východě je velmi blízko. Na dnešní schůzce představitelů Evropské unie a středomořských států to řekl izraelský premiér Ehud Olmert. Izrael a Palestina spolu prý seriozně jednají. Olmertův názor potvrdil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

„Zdá se mi, že jsme ještě nikdy nebyli tak blízko k možnému dosažení dohody jako jsme právě dnes,“ zdůraznil Olmert. Úspěšnost jednání mezi oběma znesvářenými stranami potvrdil i Abbás. Olmert zároveň vyslovil naději, že nedávno zahájené nepřímé kontakty se Sýrií, vůči které je Izrael stále ve válečném stavu, se brzy změní v přímé.

Setkání se uskutečnilo za přítomnosti francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten v krátkém prohlášení potvrdil francouzský zájem na bezpečnosti Izraele a na vytvoření životaschopného palestinského státu. Francie se tak postavila do role prostředníka v normalizaci vztahů na Blízkém východě.

Pro setkání Olmerta s Abbásem bylá záminkou Unie pro Středomoří

Olmert s Abbásem se dnes sešli v pařížském Grand Calais na vrcholné schůzce zemí Evropské unie a Středomoří, na které bude oficiálně ustanovena Unie pro Středomoří jako nástroj posílení regionální integrace. Do Unie budou začleněny všechny státy Balkánu, Blízkého východu, severní Afriky a všech 27 zemí Evropské unie, které se podařilo prosadit do nového regionálního uskupení i ty země Evropy, které se Středozemním mořem vůbec nesousedí.

Nově vzniklé uskupení ale bude muset čelit celé řadě problémů. Největším z nich bude asi omezené množství zájmů, které má tak velké množství států společné. Konkrétní plány se zatím omezují pouze na stavbu dálnic kolem Středozemního moře a čištění moře. Ani u těchto projektů však není jasné, kdo je bude financovat.

Vydáno pod