Sýrie varovala před útokem na Írán

Paříž - Případný útok na Írán by měl pro Spojené státy, pro Izrael i pro ostatní svět vážné důsledky. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Inter to dnes řekl syrský prezident Bašár Asad, jehož země patří ke spojencům Íránu. Asad přijel do Francie na zakládající summit nově vzniklé Unie pro Středomoří. Dnes se tento kontroverzní politik překvapivě účastní francouzských oslav dobytí Bastily.

O útoku na Írán se spekuluje v souvislosti s jeho neochotou vzdát se obohacování uranu. Svět má podezření, že Íránci, kteří zatím nedokázali uspokojivě objasnit celý svůj jaderný program, tuto technologii použijí nejen k energetickým, ale také ke zbrojním účelům.

Írán se ale brání, že jeho jaderný program je určen pouze k mírovým účelům. Některé komponenty, resp. množství, v němž je íránští „energetici“ nakupují, tomu ale neodpovídá.

Bašár Asad:

„Spojené státy a planetu by to přišlo draho. Přímou cenu za takovou válku by zaplatil Izrael.“

Írán minulý týden vyzkoušel rakety středního doletu, jimiž je schopen zasáhnout Izrael. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád o víkendu prohlásil, že jeho země je schopna zaútočit dřív, než nepřítel vypálí jediný výstřel.

Další vysoký íránský představitel v sobotu pohrozil zničením Izraele i 32 amerických vojenských základen na Blízkém východě v případě, že bude Írán napaden.