Francie si připomíná dobytí Bastily

Paříž - Francie slaví tradiční vojenskou přehlídkou státní svátek - den dobytí Bastily. Odpoledne Nicolas Sarkozy rozdal státní vyznamenání. Řád čestné legie dostala i kolumbijsko-francouzská politička Ingrid Betancourtová, kterou nedávno kolumbijská armáda osvobodila ze zajetí  radikálů z hnutí FARC. Povstalci drželi Betancourtovou 6 let. Hlavním bodem tradiční ceremonie u Vítězného oblouku byla vojenská přehlídka na Champs-Elysées. V jedenáct hodin se představili francouzští letci - kromě Mirage byl k vidění i slovenský MiG-29.

Francouzi slaví státní svátek - výročí dobytí Bastily 14. července 1789 - za přítomnosti desítek státníků, kteří se zde v neděli zúčastnili ustavující schůzky Unie pro Středomoří. Přehlídku ozvláštňovaly také jednotky OSN. Jejím čestným hostem byl generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Mezi hosty je i syrský prezident Bašár Asad. Jeho přítomnost budí ve Francii vlnu nelibosti. Tisk psal i o rozladění mezi bývalými francouzskými příslušníky jednotek OSN, kteří podezřívají Sýrii z podílu na atentátu, při němž zahynulo v roce 1983 v Bejrútu 58 francouzských vojáků.

Asad navíc dnes v rozhlasovém rozhovoru varoval svět před útokem na Írán. Sýrie totiž patří k tradičním spojencům Íránu.

Mezi vojenskými letouny, které přeletěly nad Champs-Elysées, byl i jeden MiG-29 slovenské armády. Na závěr přehlídky se před čestnou tribunu sneslo sedm parašutistů, mezi nimi jedna žena. V historii přehlídek to byla premiéra.

Oslavy, kterým přeje počasí, pokračují odpoledne zahradní slavností v Elysejském paláci. Večer bude už tradičně u Eiffelovy věže odpálen velký ohňostroj.

Francie si připomíná pád Bastily.
Zdroj: ČT24