Obama v turbanu - to je urážlivé a nevkusné

Washington - Na obálce časopisu New Yorker se objevil americký demokratický prezidentský kandidát Barack Obama se svou manželkou Michelle v nezvyklé póze. Malíř politika v karikatuře vyobrazil v elegantním turbanu a jeho ženu ozbrojenou samopalem. Obraz má upozornit na to, že Obama musí během kampaně čelit různým fámám a dezinformacím. Senátora ale karikatura příliš nepobavila.

Obama v turbanu a jeho žena s kalašnikovem jsou vyobrazeni na pozadí Oválné pracovny Bílého domu, kde visí portrét Usámy bin Ládina. Obrázek se však senátorovi příliš nelíbil. Dokonce se údajně zmínil, že je karikatura urážlivá a nevkusná.

V tomto hodnocení černošského senátora podpořil i mluvčí volební kampaně jeho protivníka v listopadových prezidentských volbách - Johna McCaina. Také podle Tuckera Bondse postrádá karikatura vtip a může urazit.

Obama během kampaně čelil několika fámám. Ty však vyvrací na svých internetových stránkách. Na webu se popírá mimo jiné tvrzení, že je muslim, který údajně navštěvoval školu radikálních islamistů.

Obama by stáhl většinu amerických vojáků z Iráku do roku 2010

Ve svém dnešním článku pro list The New York Times Obama napsal, že by stáhl největší část amerických jednotek z Iráku do léta 2010 a naopak by posílil americký kontingent v Afghánistánu. Pokud by byl zvolen, neusiloval by ani o vybudování trvalých amerických základen v Iráku. Musíme být při odchodu z Iráku stejně opatrní, jako jsme byli neopatrní, když jsme tam šli, napsal Obama, který byl od začátku proti irácké válce.

Po stažení většiny vojáků by v Iráku zůstaly „zbytkové jednotky“, které by měly jen „omezené mise, jako je pronásledování zbytků Al-Káidy, ochrana Američanů… a výcvik iráckých jednotek“, uvedl Obama. V poslední době se začal k situaci v Iráku vyjadřovat opatrněji a jeho odpůrci i stoupenci ho začali kritizovat za to, že údajně v této záležitosti mění kvůli volbám stanovisko.

Obamova výhra by pomohla ke zlepšení rasových vztahů

Obamovo zvolení příštím prezidentem USA by podle průzkumu Gallupova ústavu přispělo ke zlepšení mezirasových vztahů. Shodla se na tom většina dotázaných amerických černochů, bělochů a hispánců. Pokud by Obama v listopadových volbách neuspěl, zhruba podle třetiny Američanů různých ras by se vztahy mezi etnickými skupinami zhoršily. Ve volebních preferencích soustavně sledovaných Gallupovým ústavem nyní Obama vede nad McCainem o nevýrazné tři body v poměru 46:43 procentům.

Pokud by černošský senátor na podzim vyhrál, přineslo by to zlepšení mezirasových vztahů podle 65 procent černochů. Stejný názor zastává 63 procent hispánců a 54 procent bělochů.

Vydáno pod