Nosit u sebe nůž je naprosto nepřípustné, říká britský premiér

Londýn - Plán boje se zločinností mladistvých dnes podpořil britský premiér Gordon Brown. Na tiskové konferenci oznámil, že je "naprosto nepřípustné" nosit u sebe nůž a lidé, u nichž bude nalezen, budou stíhání a potrestáni. Důvodem je narůstající počet útoků nožem, při nichž zemřelo několik dětí.

Londýn čelí dramatickému nárůstu ozbrojených útoků nožem, jen letos bylo v britské metropoli zavražděno přes padesát lidí včetně dvaceti nezletilých, ve čtvrtek byli v Londýně ubodáni čtyři muži. Premiér už v pátek oznámil, že tento týden přijde s návrhem, jak vyřešit rostoucí počet ozbrojených přepadení.

„Musíme dát všem - ale především mladým lidem - jasně najevo, že v naší zemi existují hranice přijatelného chování. Je naprosto nepřípustné nosit u sebe nůž,“ prohlásil Brown.

Vláda chce mít pod dohledem 110 000 problémových rodin. Těm, které nebudou spolupracovat, by hrozilo vyhoštění. Mluvilo se i o tom, že by mladiství chycení s nožem v ruce povinně navštěvovali v nemocnicích oběti napadení. Šéf britských konzervativců David Cameron dokonce přišel s návrhem, aby šel do vězení každý člověk, u něhož bude nalezen nůž. To ale Brown odmítá.

Kriminalisté tvrdí, že problém, o nějž se policie a vláda začaly zajímat teprve nedávno a který v jejich prioritách vystřídal boj proti terorismu, narůstá již od poloviny 90.let. Pozornost, kterou ozbrojeným přepadením v poslední době věnují média, podle nich naopak může vést k dalšímu zvýšení počtu přepadení s fatálním koncem.

Vydáno pod