Slovenská policie obvinila sedm hajlujících Maďarů

Bratislava - Slovenská policie obvinila sedm mladých Maďarů z propagace fašismu. Ti v neděli na pěší zóně v jihoslovenském Štúrovu hajlovali přímo před městskou kamerou. Na sobě měli trička s extremistickými nápisy, někteří mají i vytetované fašistické symboly. K nacismu se hlásili i během výslechu. Do Štúrova se nejspíše vypravili občerstvit ze sousední Ostřihomi, kde se konal koncert extremistických kapel. Podle policie budou vyšetřováni na svobodě. Maďarský konzulát vyslovil nad počínáním neonacistů politování.

Maďarských občanů obviněných na Slovensku z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení základních práv a svobod přibývá. Koncem června bylo ze stejného činu obviněno devět Maďarů a stejný počet slovenských občanů, kteří v Komárně hajlovali před vlajkou s hákovým křížem.

Na Slovensku je z maďarských extremistických uskupení největší mediální pozornost věnována Maďarské gardě, která si dala za úkol chránit maďarské menšiny v zahraničí. Na více než pětimilionovém Slovensku žije asi půlmilionová maďarská menšina.