Tasmánští čerti se množí mladší, brání se před vyhynutím

Hobart (Austrálie) - Samice tasmánského čerta, odborně ďábla medvědovitého, se začínají pářit v mladším věku, než bylo v minulosti obvyklé. Podle australských vědců je časnější rozmnožování ochrana před nakažlivou formou rakoviny, která tyto masožravé savce postihuje. Mezi vědci panovaly obavy, že způsobí jejich vymření.

Podle vědců se v roce 2000, ještě před vypuknutím epidemie smrtící rakoviny, pářilo 12,5 procenta samic mladších než jeden rok. V roce 2006 už to bylo 83,3 procenta. „Podle našich znalostí je to poprvé, kdy nakažlivá nemoc přispěla u savců k rozmnožování v mladším věku,“ uvádí závěrečná zpráva australského výzkumného projektu. „Před rozšířením nemoci se samice obvykle začínaly pářit ve věku dvou let, po každý rok vrhaly mláďata a v pěti nebo šesti letech umíraly,“ uvádějí vědci. „Nyní ale mají samice jen jednu možnost k zabřeznutí a často mláďata ani nedonosí,“ dodávají.

Znetvořující rakovinové nádory, které se přenášejí při vzájemném pokousání těchto zvířat, se nejprve projevují jako malé otoky kolem tlamy. Po zduření však kvůli nim nemohou tasmánští čerti rozkousat potravu a umírají hlady. Nemoc už v Tasmánii, která je jediným místem na světě, kde ďábel medvědovitý žije ve volné přírodě, zahubila na 60 procent populace těchto zvířat. Odborníci se obávají, že během pěti let v Tasmánii budou nakažení všichni tasmánští čerti a do 10 až 20 let by ohrožení savci mohli zcela vymřít.

Ďábel medvědovitý (Sarcophilus laniarius) si vysloužil svůj přídomek od prvních evropských osadníků kvůli skřekům, z nichž běhá mráz po zádech, temnému vzhledu a chování, které vyvolává dojem, že tasmánský čert má neustále špatnou náladu.