Italský soud pošle za mříže 15 lidí za brutální zásah proti antiglobalistům

Janov (Itálie) - Za zneužívání pravomocí a hrubé zacházení se zatčenými demonstranty odsoudila justice v severoitalském Janově 15 úředních činitelů k trestům odnětí svobody až do pěti let. Případ se vztahuje k velkým antiglobalizačním protestům během summitu G8 v Janově před sedmi lety.

Mezi odsouzenými je třináct policistů a vazebních dozorců, kteří již byli postaveni mimo službu, ale patří k nim také dva lékaři. Dostali tresty od několika měsíců až do pěti let vězení. Třicet lidí bylo zproštěno viny. Jak dodává agentura Reuters, proti rozsudku se s největší pravděpodobností všech patnáct odsouzených odvolá. Do vězení nepůjdou, dokud nebude odvolací proces ukončen, což obvykle trvá několik let.

Policisté podle obžaloby v noci po skončení protestů vtrhli do budovy jednoho gymnázia v Janově s úmyslem zatknout osoby, které se při demonstracích dopustily násilností. Při brutálním policejním zásahu bylo zraněno několik osob, které s demonstracemi neměly nic společného. Policisté byli také obviněni z následného týrání zadržených na policejní služebně. Podle redaktora italské televize RAI Josefa Kašpara rozsudek počítá rovněž z odškodněním obětí policejního zásahu, mezi nimiž je i několik cizinců.

Srážky antiglobalistů s policisty v Janově v roce 2001 patřily v historii summitů nejbohatších zemí k nejprudším. V pouliční válce s policií zahynul jeden demonstrant a stovky dalších byly zraněny.

Podle expertů je nepravděpodobné, že by odsouzení nakonec skončili ve vězení. Odvolací řízení si podle všeho vyžádá ještě několik let, a pak už podle italského práva budou zločiny promlčeny. Oběti týrání se ale určitě dočkají alespoň částečného zadostiučinění. Italská vláda jim totiž bude muset vyplatit miliony eur jako odškodné.