Doktor Smrt bude dopaden do několika týdnů, tvrdí lovci nacistů

Buenos Aires - Lovci nacistických zločinců ze střediska Simona Wiesenthala ukončili v Chile a Argentině pětidenní předběžné pátrání po nacistickém lékaři Aribertu Heimovi, přezdívanému Doktor Smrt. Podle ředitele Wiesenthalova střediska v Izraeli Efraima Zuroffa je velmi pravděpodobné, že jeden z deseti nejhledanějších představitelů třetí říše je naživu.

„Potvrdil se předpoklad německé policie i nás samotných, že Aribert Heim žije. Možná, že zemřel před pěti minutami, s tím musíme počítat. Ale dokud je možnost, že žije, nesmíme ustávat v úsilí ho najít,“ prohlásil Zuroff.

Heim, kterému 28. června mělo být 94 let, za druhé světové války jako vězeňský lékař prováděl zvrácené pokusy na vězních koncentračního tábora Mauthausen. Sám zdokumentoval stovky lidí, které zavraždil a umučil. Testoval práh bolesti svých obětí operacemi bez narkózy nebo jim v rámci snahy objevit co nejprudší a nejlevnější jed přímo do srdce vpichoval injekce benzinu, jedu a dalších tekutin. Kancelář si zdobil částmi jejich těl. Na jeho hlavu vypsalo středisko Simona Wiesenthala, Rakousko a Německo odměnu 310 tisíc eur. Podle vyšetřovatelů je už jen otázkou týdnů, maximálně měsíců, než bude Heim dopaden.

Po Rakušanovi Heimovi se slehla zem v roce 1962, kdy prchl před zatčením ze své německé lékařské praxe. Příbuzní tvrdí, že zemřel před 15 lety. Dědicové se ale nepřihlásili o jeho mnohamilionový majetek, k čemuž by potřebovali úmrtní list. Lovci nacistů také vypátrali, že Heimova dcera ze svého bydliště v chilském Puerto Montt 1000 km jižně od hlavního města za jediný rok celkem 50krát navštívila 150 km vzdálené město San Carlos de Bariloche v sousední Argentině. Další indicií Heimovy existence je fakt, že jeho syn nedávno poukázal na dvě soukromé adresy v přepočtu sedm milionů korun.

Stovky hledaných válečných zločinců utekly po druhé světové válce do Latinské Ameriky, hlavně do Argentiny, Chile, Paraguaye a Brazílie. Význam jejich stíhání má dnes, 63 let po válce, význam spíše symbolický. Podle lovců nacistů je ale třeba o zločinech hovořit a pojmenovat je.