Francie bojuje proti alkoholu za volantem

Paříž - Francouzská vláda chce, aby ve všech podnicích, kde se prodává alkohol, bylo povinně nainstalováno zařízení umožňující řidičům změřit si při odchodu hladinu alkoholu v krvi. Jde o součást kampaně bojující proti alkoholu za volantem. Tomu se totiž přičítá přibližně 35 procent dopravních nehod ve Francii. Ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová také předložila zákon, jímž má být od příštího roku zcela zakázán prodej alkoholu mladistvým do osmnácti let.

Měření hladiny alkoholu v barech bude mít podle zpravodaje Radiožurnálu Jana Šmída charakter spíše informativní. Pro řidiče by kontrola byla pouze dobrovolná, nařízení by mělo začít platit příští rok. Provozovatelé barů z toho ale nejsou nijak nadšeni, protože vlivem velmi častých kontrol policie jim už nyní klesá tržba. Barů, kaváren a diskoték, které by musely zařízení instalovat, je asi 45 000. Svaz jejich provozovatelů oznámil, že je připraven spolupracovat, ale není spokojen s tím, že podniky by měly samy nést náklady na instalaci.

Snížení počtu mrtvých na silnicích bylo už jednou z priorit bývalého prezidenta Jacquesa Chiraka. Prakticky to měl na starosti tehdejší ministr vnitra a nynější prezident Nicolas Sarkozy, který vsadil hlavně na tvrdší postup proti neukázněným řidičům. Výsledkem bylo snížení počtu obětí o 40 procent během pěti let. Loni zemřelo na francouzských silnicích 4615 lidí. Ve Francii je povoleno řídit motorové vozidlo s 0,5 promile alkoholu v krvi a alkoholu se přičítá skoro 35 procent dopravních nehod.

Řidič, který bude podruhé přistižen s vyšší než povolenou hladinou alkoholu v krvi, bude muset svůj vůz vybavit zařízením, které zabrání jeho nastartování v případě, že požil alkohol. Totéž zařízení bude do začátku školního roku 2009/2010 namontováno do všech školních autobusů a bude prozkoumána možnost vybavit jím i ostatní autobusy. Vláda chce také zakázat prodej alkoholu u benzinových pump.

Francouzi si v průměru dají první skleničku alkoholu v jedenácti let. Počet mladistvých, kteří museli být kvůli přemíře alkoholu hospitalizováni, vzrostl v letech 2004 až 2007 o polovinu. Od 16 do 18 let si mohou Francouzi v restauračních zařízeních objednávat jen lehčí alkoholické nápoje - pivo, víno a vinný mošt - a v obchodech nakupovat cokoli pod podmínkou, že to nebudou pít na místě. Podle ministryně Bachelotové se chystaný zákaz bude týkat prodeje alkoholu mladistvým nejen v barech a na diskotékách, ale i v běžné obchodní síti.

Vydáno pod