Izraelská vláda odsouhlasila výměnu vězňů s Hizballáhem

Jeruzalém - Izraelská vláda dnes odsouhlasila výměnu vězňů a padlých s libanonským Hizballáhem. Již ve středu ráno by tak mohl Izrael vydat pět vězňů a ostatky 200 bojovníků, Hizballáh na oplátku pošle do Izraele těla dvou vojáků, které zajal před dvěma lety.

Pro dohodu zvedlo ruku 22 ministrů, tři byli proti. Ve sdělovacích prostředcích se do poslední chvíle spekulovalo o tom, že by výměnu mohla zastavit nespokojenost se zprávou Hizballáhu o pohřešovaném pilotovi Ronovi Aradovi. Izraelský pilot se v roce 1986 katapultoval nad Libanonem a padl pravděpodobně do rukou Hizballáhu. Z informací Hizballáhu však není jasné, zda pilot žije, nebo je mrtvý.

Izrael by měl od Hizballáhu ve středu převzít i vojáky Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva. Jejich džíp napadli v červenci 2006 ozbrojenci libanonské organizace. Oba nejspíš zraněné vojáky unesli do Libanonu. Izraelská armáda vzápětí napadla tamní základny Hizballáhu.

Ve válce zemřelo přes 1000 lidí. Oba vojáci ale zůstali v rukou radikálů. Dohodu nakonec vyjednaly německé tajné služby. Hizballáh stále nepotvrdil, zda jsou unesení naživu. Izraelský premiér Olmert přiznal, že oba s nejvyšší pravděpodobností zahynuli.

Mezi vězni, které pošle Izrael do Libanonu, bude i trojnásobný vrah Sámir Kantar. V roce 1979 zabil nejdřív izraelského policistu. A pak dalšího muže, přímo před očima jeho čtyřleté dcery, které vzápětí rozbil hlavu pažbou. Matka se s další dvouletou dcerou ukryla ve skříni. Ve strachu, aby je neprozradilo pláčem, dítě zadusila.

Dohoda mezi Izraelem a libanonskou organizací Hizballáh ale zřejmě nepomůže dojednat mír mezi Izraelem a Palestinci, který je podle izraelského premiéra Ehuda Olmerta na spadnutí. Izrael výměnou za své vojáky pošle Hizballáhu pět vězňů a ostatky civilistů a bojovníků, mezi kterými jsou i Palestinci, a to se pochopitelně nelíbí radikálním palestinským organizacím. Nechtějí, aby ostatky jejich lidí skončily v Libanonu.

Vydáno pod