Rakouský vrah utekl zřejmě na Slovensko

Vídeň/Bratislava - Rakušan Josef Branis, který údajně počátkem července zavraždil ve městě Strasshof nedaleko Vídně čtyři své příbuzné, se údajně skrývá na Slovensku. Informaci uvedla rakouská rozhlasová stanice ORF. Rakouská policie ani slovenský a rakouský ministr vnitra ale zprávu nepotvrdili.

Na šestašedesátiletého Branise, který mluví dobře slovensky a má na Slovensku známé, vydalo Rakousko mezinárodní zatykač. Podle ORF rakouská policie sdělila svým slovenským kolegům, že se Branis nachází právě na Slovensku.

Klaus Preining z dolnorakouského kriminálního úřadu to však odmítl potvrdit. Nicméně podle něj vyšetřování případu nadále pokračuje. „Protichůdné zprávy nejsou pro práci policie moc prospěšné,“ upozornil Preining na spekulace, které se objevily v rozhlasu.

Podobně se ke kauze vyjádřili na dnešní společné tiskové konferenci ministři vnitra Slovenska a Rakouska Robert Kaliňák a Maria Fekterová. „Na případu se pracuje,“ poznamenal Kaliňák. Jeho kolegyně dodala, že výměna informací mezi oběma stranami je úzká, tudíž očekává, že se tento případ podaří brzy vyřešit. Skutečnost, zda se Branis na Slovensku skutečně nachází, však ani jeden výslovně nepotvrdil, ale ani nevyloučil.

V dolnorakouském Strasshofu, který leží asi 20 kilometrů od slovenských hranic, Branis podle rakouské policie zavraždil svou sestru, jejího manžela, svého bratra a jeho manželku. Oběti byly ve věku 59 až 67 let. Motivem zločinu byl zřejmě rodinný spor.