Protiraketový štít podle Medveděva ohrozí evropskou bezpečnost

Moskva - Rozmístění prvků americké protiraketové obrany v Evropě poškodí podle Dmitrije Medveděva bezpečnost starého kontinentu. Ruský prezident v projevu k ruským velvyslancům svolaným do Moskvy také zopakoval, že Rusko je připraveno přijmout odvetná opatření. Ta neupřesnil, ale podle britského tisku Rusko zvažuje rozmístění jaderných raket v Kaliningradu a jejich namíření na západní Evropu, což by bylo poprvé od konce studené války.

V narážce na ujišťování USA, že štít není namířen proti Rusku, prezident řekl, že bezpečnost nelze stavět jen na čestném slově. „Budeme nuceni na to odpovídajícím způsobem reagovat. Evropská unie a Spojené státy byly varovány,“ zdůraznil Medveděv, který odvetnými opatřeními již pohrozil minulý týden v reakci na podpis česko-americké smlouvy o vybudování radaru protiraketové obrany. Možnou ruskou reakci na smlouvu o radaru, kterou musí ještě schválit český parlament a podepsat prezident, Moskva dosud neupřesnila.

Medveděv:

„Evropskou unii a Spojené státy jsme varovali.“

Medveděv dnes také v narážce na USA odsoudil „mentalitu bloků a paternalismu“, což podle něj vede některé země, aby rozhodovaly za jiné. „Naše národní zájmy musíme bránit korektně a bez konfrontace. Nepotřebujeme paternalismus, kdy někteří rozhodují o všem pro ostatní,“ řekl velvyslancům.

Za porušení mezinárodního práva označil ruský prezident i uznání jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova. To se podle Medveděva může pro Evropskou unii stát „skoro tím, čím je Irák pro USA“.

Rusko je pro odideologizované vztahy - s kýmkoliv 

Nejtěžší roky má Rusko podle prezidenta už za sebou, teď je třeba využít ruský potenciál k upevnění mezinárodního postavení. Za úspěch označil především posílení vztahů s Čínou, Indií a Brazílií. Ujistil, že Rusko je ochotno přistoupit na intenzivní vzájemné hospodářské pronikání s Evropskou unií v energetice a ve sféře vyspělých technologií. Obchodní a odideologizované vztahy hodlá Moskva rozvíjet s kýmkoliv. „Ideologických investic už máme po krk,“ prohlásil.

Koncepce ruské zahraniční politiky schválená Medveděvem kritizuje - také bez přímého pojmenování Spojených států - „strategii jednostranných kroků, která vyhrocuje mezinárodní situaci, vytváří napětí a závody ve zbrojení, rozdmýchává národnostní a náboženské nesváry, ohrožuje bezpečnost dalších zemí“. Kritizuje také „obcházení Charty OSN a Rady bezpečnosti OSN“, jakož i „rozvracení základů mezinárodního práva“ a „rozšiřování konfliktních oblastí do bezprostředního geopolitického okolí Ruska“.

Západní „výběrový“ přístup k dějinám prý Rusko poškozuje 

Rusko se cítí poškozováno i západním „výběrovým“ přístupem k válečné a poválečné historii, a tak dokument vybízí k vypracování společného pohledu na moderní dějiny na základě otevřené a čestné diskuse. Medveděv ve svém projevu kritizoval „vytahování fašistických tezí“ ohledně ruské role v druhé světové válce a také odsoudil „nemorální snahy obviňovat Rusko z hladomoru v 30. letech“. Kyjev se tento hladomor snaží k pobouření Moskvy vyhlásit za genocidu proti ukrajinskému národu.

Ruská armáda
Zdroj: ČT24