První video popisující praktiky výslechů na Guantánamu se dostalo na veřejnost

Toronto - Na veřejnosti se poprvé objevil videozáznam, který popisuje, jak Američané vyslýchají vězně na Guantánamu, kde zadržují lidi podezřelé z terorismu. Kanadští právníci zveřejnili nahrávku výslechu svého klienta, Omara Khadra, který měl granátem zabít amerického vojáka.

Celkem sedm hodin záznamu ukazuje čtyřdenní výslechy Omara Khadra na základně v Guantánamu. Toho zatkli Američané v roce 2002, když mu bylo patnáct let. Mladík měl při bojích v Afghánistánu odpálit granát, který zabil amerického vojáka. O rok později, v roce 2003, začaly výslechy.

Na nahrávce je vidět, jak se kanadští vyšetřovatelé dotazují na průběh událostí, kvůli kterým je Khadr Američany vězněn. Kanadská média tvrdí, že první den výslechů Khadr kanadským vyšetřovatelům důvěřoval a otevřeně s nimi mluvil. Myslel si totiž, že mu pomohou. Pak ale procitl a zjistil, že se vyšetřovatelé pídí jenom po informacích týkajících se případu. Proto vězeň rezignoval a přišly pocity beznaděje.

Vězeň: Nezáleží vám na mně!

Zadržený na videu vypadá, že je v zoufalém stavu, stěžuje si, že ho Američané mučili. Khadr naříká, pláče, tahá se za vlasy a vkládá hlavu do dlaní. Sděluje agentům z kanadské tajné služby, že ho Američané krátce po zatčení mučili ve vězení v Bagrámu v Afghánistánu. Vězeň na videu neustále opakuje slova: „Pomozte mi!“ Odhaluje také své tělo zakryté oranžovou vězeňskou košilí, aby ukázal rány.

Omar Khadr:

„Ztratil jsem oči, ztratil jsem nohy!“

„Nejsem doktor, ale myslím, že se vám dostává dobré lékařské péče,“ říká jeden z vyšetřovatelů. Vězeň to ale odmítá a další jeho slova mají dosvědčit, v jak špatném psychickém a fyzickém stavu se nalézá, říká totiž: „Ztratil jsem oči, ztratil jsem nohy. Všechno!“ Muž, který ho vyslýchá, mu ale odpovídá: „Ne, stále máte oči a stále máte na konci vašich nohou chodidla.“ Omar Khadr mu odvětí: „Nezáleží vám na mně!“

Obhájci doufají, že video způsobí v Kanadě poprask a vznikne zde tlak na Američany, aby stáhli žalobu na jejich klienta. Kanadský nejvyšší soud v květnu rozhodl, že vláda musí poskytnout Khadrovým advokátům klíčové důkazy, aby se mohl hájit. Tak se mimo jiné dostala do rukou právníků i nahrávka, kterou dnes zveřejnili.

Základna Guantánamo

■ vojenská základna Guantánamo se nachází v zálivu Guantánamo poblíž stejnojmenného města na jihovýchodě Kuby

■ základna vznikla v roce 1903

■ po útocích z 11. září 2001 základna začala sloužit jako vězení pro osoby podezřelé z terorismu

■ od roku 2002 bylo na Guantánamu vězněno kolem 800 lidí

■ v současnosti zde Američané zadržují kolem 300 osob

80 % vězňů je drženo v samovazbě