Šéf NASA připustil, že Čína může letět na Měsíc dříve než USA

Londýn - Ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Michael Griffin připustil, že by Číňané mohli na Měsíci stanout dřív, než se na něj vrátí Američané. Griffin se domnívá, že Čína disponuje technickými kapacitami, které jí umožňují vyslat na Měsíc své kosmonauty už v příštím desetiletí. Naopak Spojené státy mají v plánu vyslat člověka na Měsíc až někdy okolo roku 2020.

Čínský národní kosmický úřad v minulosti potvrdil, že dobytí Měsíce plánuje. Jeho šéf Chuang Čchun-pching loni dokonce nastínil harmonogram čínského lunárního programu, podle něhož má v roce 2012 Čína uskutečnit úspěšné přistání na Měsíci s nepilotovaným strojem a o pět let později přivézt z přirozeného satelitu Země vzorky hornin. První čínský astronaut by poté měl na Měsíci stanout v roce 2022.

Michael Griffin:

„Pokud Čína chce dostat lidi na Měsíc a pokud si přeje to udělat před Spojenými státy, určitě může.“

Čína patří v současnosti k nejambicióznějším kosmickým mocnostem a podle některých odborníků může ukončit dlouholetou dominanci Spojených států v tomto oboru. Spolu s USA a Ruskem je nyní schopna dopravit do kosmu člověka vlastními prostředky. Svého prvního „juhangjana“ (astronauta) tam vyslala v roce 2003 a o dva roky později let zopakovala s dvoučlennou posádkou. Třetí pilotovaný let má v plánu v říjnu, krátce po skončení letních olympijských her v Pekingu.

Američané byli na Měsíci naposledy v roce 1972. Nyní připravují zcela nové nosné rakety Ares a moduly Orion, které nahradí současné raketoplány. Ty by se měly v roce 2010 vyřazovat.

Nové americké rakety budou k dispozici pozdě

Nová generace amerických vesmírných plavidel ale bude v provozu nejdříve v roce 2015. Odborníci navíc upozorňují na přetrvávající finanční a technické nedostatky celého projektu.

S tím souvisí iniciativa asi šesti desítek inženýrů NASA, kteří souběžně s prací na nových nosičích Ares připravují alternativní rakety Jupiter. Podle inženýrů budou bezpečnější, levnější a bude je možné snadněji postavit než Aresy.

NASA podle vyjádření svého mluvčího o těchto aktivitách ví, považuje je ale výhradně za soukromou záležitost inženýrů, která prý navíc nemůže fungovat.

Raketa Ares 1, určená pro vynášení lodi na nižší oběžnou dráhu, je podle něj těsně před dokončením a příští rok by se měly uskutečnit první letové zkoušky.