Obama: Z Iráku se přesuneme do Afghánistánu

Washington - Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama představil pět základních priorit své zahraniční politiky. Nejnutnější je podle něj stáhnout vojáky z Iráku tak, aby to nebyla kapitulace, ale zodpovědné ukončení válečného konfliktu. Dále je třeba posílit vojska v Afghánistánu. Vedle brzkého ukončení irácké války a posílení amerického kontingentu v Afghánistánu mají být dalšími prioritami Obamovy zahraniční politiky zajištění bezpečnosti jaderných zbraní před teroristy, dosažení "energetické bezpečnosti" a obnova amerických "spojenectví" s dalšími státy.

Obama se domnívá, že USA se příliš jednostranně angažují v Iráku, a nemají proto čas efektivně řešit jiné hrozby. Senátor zopakoval, že pokud by se stal prezidentem, stáhnul by většinu amerických vojáků z Iráku během 16 měsíců.

Obama by naopak posílil americký kontingent v Afghánistánu. Uvedl to  ve Washingtonu v proslovu, ve kterém nastínil pět základních priorit své zahraniční politiky.

Republikán John McCain, který se o prezidentský úřad s Obamou utká v listopadových volbách, Obamu v předstihu kritizoval za to, že hodnotí situaci v Iráku a Afghánistánu předtím, než se na vlastní oči přesvědčil o tamější realitě.

Černošský senátor se má do Iráku i Afghánistánu vypravit ještě někdy tento měsíc. Naposledy byl v regionu před několika lety. McCain ale dnes kritizoval i současnou administrativu prezidenta George Bushe za způsob vedení operací v Afghánistánu, kam by stejně jako Obama poslal víc vojáků.

„Ať se to vezme jakkoliv, naše jednostranná a časově neohraničená pozornost zaměřená na Irák není dobrá strategie, jak uchránit bezpečí Ameriky,“ uvedl Obama s tím, že USA začaly válku ve špatné zemi.

Irák podle něj neměl nic společného s útoky proti USA z 11. září 2001. Je nepřijatelné, že současná americká vláda stále nebyla schopna zadržet pravé viníky největšího teroristického útoku v dějinách Spojených států včetně šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina.

Obama také prohlásil, že USA nyní musejí přestat „svalovat celou tíhu své zahraniční politiky na statečné muže a ženy z naší armády“. On sám je sice pro brzký konec války v Iráku, jeho vláda by prý ale konflikt ukončila „zodpovědně“.

V zemi by například i po odchodu většiny Američanů v roce 2010 zůstali alespoň nějací vojáci, kteří by pomáhali třeba s výcvikem iráckých vojáků.

Podle McCaina se však Obamův plán na urychlené stažení vojáků rovná kapitulaci. Senátor, který dnes promluvil na radnici v Albuquerque, řekl, že není pravda, co jeho soupeř naznačuje, totiž, že USA v Iráku prohrávají.

Podle McCaina se strategie navýšení počtu amerických vojáků v Iráku ukázala jako úspěšná a stejná strategie může fungovat i v Afghánistánu.

„Senátor Obama vám řekne, že nemůžeme vyhrát v Afghánistánu bez prohry v Iráku. Ve skutečnosti je to úplně obráceně,“ řekl McCain. Právě zlepšení bezpečnostní situace v Iráku umožní USA poslat do Afghánistánu více vojáků.

Proti jakýmkoliv „umělým plánům“ na stahování vojáků USA z Iráku se dnes na tiskové konferenci v Bílém domě opět postavil i současný americký prezident George Bush.

Obama ale během svého proslovu na adresu obou republikánských politiků uvedl, že podle jeho názoru „George Bush a John McCain nemají strategii na úspěch v Iráku“, nýbrž že mají pouze strategii na to, „jak v Iráku zůstat“.

Illinoiský senátor dnes také zopakoval, že bezpečnostní situace v Afghánistánu se zhoršuje, a proto je třeba zacílit pozornost USA tímto směrem. Obama už dříve zdůraznil, že by do Afghánistánu, kde povstalci zintenzivnili svou činnost, poslal pro začátek nejméně dalších 7 tisíc vojáků.

S tím, že USA by měly posílit svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu, dnes souhlasil i John McCain. „Toto není způsob, jak vést válku,“ řekl dnes kriticky na adresu administrativy prezidenta Bushe. Podle McCaina by USA měly do Afghánistánu poslat nejméně dalších 10 tisíc vojáků, jak to požadují američtí vojenští velitelé.

Obama se dnes vyjádřil i k problematice íránského jaderného programu. Zdůraznil, že je nutné, aby Írán, který i nadále pokračuje v obohacování uranu, nezískal jaderné zbraně. K tomu je podle Obamy zapotřebí tlačit na Írán všemi prostředky.

Obamovy zahraničně-politické priority

- Stáhnout se z Iráku

- Posílit vojska v Afghánistánu

- Zajistit bezpečnost jaderných zbraní před teroristy

- Dosáhnout „energetické bezpečnosti“

- Obnovit americká „spojenectví“ s dalšími státy