Parkanová míří do USA, setká se s Gatesem

Washington - Ministryně obrany Vlasta Parkanová se dnes v USA setká s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem. Tato schůzka odstartuje její pětidenní návštěvu Spojených států. Parkanová by také měla jednat se zástupci americké Agentury pro raketovou obranu. Program její návštěvy zahrnuje také prohlídky některých vojenských základen, které patří do amerického systému protiraketové obrany.

Jednou ze základen, kterou česká ministryně obrany uvidí, bude například protiraketová základna Fort Greely na Aljašce. Parkanová do USA přijíždí v době, kdy Česko s USA vyjednává o umístění amerického radaru v Brdech, který se má stát součástí evropského pilíře protiraketového deštníku. Hlavní smlouvu o umístění stanice nedávno podepsali ministři zahraničí Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg.

Oba státy stále vyjednávají o druhé propojené smlouvě, která upravuje pobyt amerických vojáků v Česku (SOFA). Před cestou Parkanové se spekulovalo, že by ministryně v případě vyřešení sporných bodů, které se týkají placení daní, mohla smlouvu ve Washingtonu podepsat. Nakonec se tak zřejmě ale nestane a vyjednávací týmy budou nadále v rozhovorech pokračovat.

Vydáno pod