Irové na Sarkozyho rady o opakování referenda reagují chladně

Dublin - Irská vláda poměrně chladně zareagovala na výrok francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který včera prohlásil, že by Irsko mělo po zamítavém referendu o Lisabonské smlouvě zopakovat hlasování. Irští ministři do Francie vzkazují, že by se Sarkozy neměl do problému vměšovat.

„Irové budou muset znovu hlasovat,“ prohlásil včera před zraky francouzských poslanců prezident Nicolas Sarkozy. Francouzský prezident si totiž myslí, že nové hlasování by mohlo vyřešit zmařenou ratifikaci nové unijní reformní smlouvy.

Irský premiér Brian Cowen řekl, že v Evropě se objevilo mnoho pohledů na problém, kterému nyní Irsko po referendu z 12. června čelí, a že na tyto názory mají lidé v unii právo. Ovšem znovu zopakoval, že Irsko potřebuje čas k tomu, aby celou situaci zanalyzovalo a aby si samo určilo, jak bude dál postupovat.

Irsko zatím jako jediná země zamítla ratifikaci Lisabonské smlouvy, ta přitom může začít platit jen v případě, že ji schválí všech 27 členských států. Dohodu zatím schválilo 23 parlamentů členských zemí. Ze všech států unie pouze Irsko rozhodovalo o ratifikaci ve všelidovém hlasování.

Pokud by Irsko bylo skutečně jedinou zemí, která by dohodu zamítla, mohlo by celý proces vyřešit nové irské referendum. Když by totiž napodruhé Irové rozhodli, že Lisabonskou smlouvu chtějí, mohla by pak dohoda zřejmě začít platit.

Sarkozy v pondělí zavítá do Dublinu, podle Irů by měl ale jen naslouchat

Varianta, že by se všelidové hlasování na ostrově zopakovalo, se však Irské vládě příliš nelíbí. Někteří politici proto na výroky Srakozyho ostře zareagovali. „Je velmi, velmi brzy na to hovořit o referendu či o specifické politice, kterou bychom se měli ubírat,“ podotkl irský ministr pro evropské záležitosti Dick Roche v irských médiích.

Eamon Gilmore :

„Sarkozy se do problému příliš plete.“

Ani opozici se Sarkozyho doporučení příliš nepozdává. Aengus O'Snodaigh, člen strany Sinn Fein, která v referendu prosazovala NE, považuje Sarkozyho výroky za urážlivé. Nelíbí se mu ani nátlak dalších evropských politiků, kteří se podle něj snaží Iry soudit a zastrašovat. Lídr opoziční Labouristické strany Eamon Gilmore řekl, že se Sarkozy do problému zbytečně vměšuje.

Vydáno pod