Dziennik: Sarkozy Do Irska a Kaczyński do Česka

Varšava - Prezidenti Polska a Francie Lech Kaczyński a Nicolas Sarkozy si při své pondělní schůzce v Paříži rozdělili sféry přesvědčovacích snah ve prospěch ratifikace Lisabonské smlouvy o reformách Evropské unie. Společný plán obou prezidentů prý předpokládá, že Kaczyński přesvědčí ke schválení smlouvy Česko, zatímco Francie, která nyní unii předsedá, se pokusí přimět k její ratifikaci Irsko. Podrobnosti o jednání obou prezidentů dnes zveřejnil polský list Dziennik.

Po čtyřicetiminutovém setkání se Sarkozym se Kaczyński omezil na strohé prohlášení: „Dohodli jsme se s prezidentem Sarkozym na určitém společném plánu, který bude zveřejněn později.“

Podle listu Dziennik slíbil polský prezident, že se bude snažit přemluvit k podpisu dokumentu svého českého kolegu Václava Klause, který jako jediný přední evropský státník považuje lisabonskou smlouvu za mrtvou.

Setkání Kaczyńského s Klausem je plánováno na 24. července. Mise polského prezidenta bude ale nejspíš obtížná, vzhledem ke Klausovu  nadšení, s nímž zareagoval na nedávný rozhovor Kaczyńského v listu Dziennik, v němž polský prezident vyjádřil názor, že lisabonská smlouva je po irském odmítnutí smlouvy „bezpředmětná“.

Za Klausův podpis továrnu

List Dziennik se podle dnešní zprávy také dozvěděl, že Kaczyńskému bylo v Paříži na oplátku přislíbeno, že Francouzi jsou ochotni zřídit v Polsku továrnu na výrobu motorů pro automobily Peugeot.

O tuto investici, která přinese několik tisíc pracovních míst, už delší dobu soupeří Turecko, Ukrajina a Rumunsko. Závod má být podle Dzienniku vybudován v okolí Lodže ve středním Polsku.