Do konce října se v Římě u památek nejí a nepije

Řím - Turisté, kteří si v létě budou chtít návštěvu římských památek zpestřit jídlem nebo pitím, mají smůlu. Konzumaci u historických pamětihodností především v centrální části města zakázala římská radnice. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 50 eur (asi 1300 Kč). Nařízení platí od uplynulého víkendu do konce října a má přispět k ochraně historických pamětihodností a zajistit odpovídající prostředí hodné historického centra.

Nařízení ovšem počítá i s postihem bezdomovců, kteří si v historické části města budují provizorní přístřešky a lůžka a především po sobě zanechávají na ulicích nepořádek. Radnice chce také zabránit hlučným večírkům, které si lidé bez přístřeší každodenně dopřávají v ulicích města bez ohledu na zákaz rušení nočního klidu.

Zatím není jasné, jak vůbec dokáže římská policie hříšníky trestat, když centrum města je historickými pamětihodnostmi doslova přeplněné a navíc sem každoročně míří miliony turistů. Jen loni to bylo podle oficiálních údajů 7,6 milionu návštěvníků ze zahraničí. Policie ale oznámila, že se soustředí zejména na největší lákadla centra.

Jak dnes informoval italský tisk, mezi prvními potrestanými hříšníky jsou tři Tunisané. Ti si v úterý dopřávali svačinku na proslulých Španělských schodech, když je dopadli policisté. Stejná pokuta ale hrozí i lidem, kteří se zde posadí třeba s kornoutem zmrzliny či s kalíškem kávy, které si koupili v bistru o pár kroků dál.