Rakušany trápí vysoké ceny, těm má zamezit speciální komise

Vídeň - Rakušanům se nelíbí zdražování, především je trápí stoupající ceny potravin. Dokonce se tím zabývá expertní ministerská komise. Ta přitom zasedá, jen když jsou cenové skoky neobvykle prudké, naposledy to bylo před 4 lety. Teď se růst cen navíc stane důležitým tématem předvolební kampaně.

Bohaté Rakousko trápí vysoké ceny. „Skoro si už člověk nemůže nic dovolit, o nějakém spoření nemůže být ani řeč,“ popisuje problém obyvatelka Vídně. Rakouská inflace byla v červnu nejvyšší za 15 let. Lidé při pohledu na cenovky občas nevěří svým očím. Třeba chléb za rok podražil o 11 procent, mléko o 14 procent a některé jednotlivé produkty dokonce o desítky procent.

Podle rakouské obdoby českého antimonopolního úřadu za zdražování z 60 procent mohou globální faktory. Dalšími příčinami stoupajících cen jsou ale také rozdrobenost rakouské zemědělské a potravinářské výroby nebo velká koncentrace na poli prodeje potravin. To znamená, že zemědělců je v Rakousku příliš mnoho, zatímco prodejních řetězců zase málo.

Ke slovu se proto dostane i takzvaná cenová komise složená ze zástupců tripartity. Má prozkoumat, zda je nárůst cen přiměřený a navrhnout, jak mu lze čelit. „Cenová komise je poradní orgán, který musí ministr hospodářství svolat, když dojde k cenovému růstu nápadně vyššímu než v jiných zemích eurozóny,“ říká Josef Baumgartner z Rakouského institutu pro ekonomický výzkum.

Lidovecký ministr hospodářství Martin Bartenstein ale už dopředu odmítl ceny jakkoliv regulovat. Zdražování bude také jedním z nejdůležitějších témat kampaně před zářijovými parlamentními volbami. Očekává se záplava reálných i nereálných návrhů, jak cenový růst zastavit.