Otisky prstů budou zřejmě v Itálii dávat všichni

Řím - Italská vláda možná požádá všechny své občany, aby si v rámci boje proti kriminalitě nechali sejmout otisky prstů. Ty by od roku 2010 měly být součástí průkazů totožnosti. Původně se to mělo týkat jen Romů žijících v zemi, to ale ostře odsoudil Evropský parlament. Kritici tvrdili, že se tím Itálie vrátí do dob fašismu, kdy židé museli nosit hvězdy.

Bezpečnostní výbor italského parlamentu se dnes dohodl, že od roku 2010 by v zemi měla platit všeobecná povinnost doplnit občanské průkazy o otisky prstů jejich držitelů. Návrh ještě musí schválit parlament. Proti výlučnému sledování italských Romů prostřednictvím kartoték s otisky prstů se postavila především silná domácí levicová opozice. Nynější návrh parlamentního výboru podle ní odstraní otázku diskriminace Romů.

Italské úřady ke snímání otisků přikročily proto, aby zjistily, kolik Romů v Itálii žije a kdo z nich nelegálně. Podle odhadů jich je v Itálii asi 160 tisíc, může to ale být i o 100 tisíc více. Vláda Silvia Berlusconiho viní Romy, z nichž řada žije v bídných podmínkách v táborech na předměstích, z mnoha trestných činů, které páchají ilegální migranti. Berlusconi zařadil boj proti kriminalitě na přední místo programu své vlády. Při prosazování zákona prohlásil, že snímání otisků prstů přispěje nejen k vyčištění romských táborů na periferii měst od kriminálních živlů, ale také zajistí, aby romské děti mohly chodit do škol.

Evropský parlament minulý týden rezolucí Itálii vyzval, aby s odebíráním otisků Romům přestala. Poslanci požadují, aby Evropská komise přezkoumala, jestli italské úřady neporušují úmluvu o lidských právech a Romy nediskriminují. Počet Romů se v Itálii v posledních 15 letech zásadně zvýšil, neboť na Apeninský poloostrov přišla řada lidí z bývalé Jugoslávie a Rumunska. Současně s tím stoupla i drobná kriminalita, především krádeže.

Italští karabiníci
Zdroj: ČT24