Papež pochválil australskou vládu za omluvu domorodcům a ekologii

Sydney - Papež Benedikt XVI. dnes ocenil nový přístup australské vlády k ochraně životního prostředí a pochválil ji za to, jak se vypořádala s křivdami, kterých se v minulosti dopouštěla na domorodých obyvatelích. Na setkání s mladými katolíky v australském Sydney pak papež odsoudil plýtvání přírodními zdroji a popkulturu.

„Díky odvážnému kroku australské vlády upozornit na nespravedlnosti spáchané na původních obyvatelích teď může dojít k usmíření, založeném na oboustranném respektu. Tento příklad dává naději všem lidem, kteří touží po uznání svých práv kdekoliv na světě,“ prohlásil Benedikt XVI. v projevu na slavnostní přehlídce před schůzkou s australským premiérem Kevinem Ruddem.

Původní obyvatele v současnosti tvoří dvě procenta australské populace a v minulosti neměli rovnocenné postavení s bílými obyvateli. Premiér Rudd se jim za to veřejně omluvil letos v únoru. Benedikt XVI. přiletěl do Austrálie už v neděli, teprve po čtyřech dnech ale zahájil oficiální program.

Asi 450 tisíc australských domorodců často žije na okraji společnosti, vykazuje vyšší míru chudoby, nezaměstnanosti, závislosti na alkoholu a drogách či domácího násilí než většinová populace. Mohou očekávat, že zemřou o 17 let dříve než ostatní Australané.

Papež rovněž vybídl k zachování světa pro příští generace, k ochraně životního prostředí a k moudrému spravování země. „Všiml jsem si, že Austrálie učinila vážný závazek, vyjadřující odpovědnost v péči o životní prostředí,“ poznamenal v narážce na vládní plán rozběhnout k roku 2010 obchodování s emisemi skleníkových plynů. Tento plán také počítá se snížením emisí skleníkových plynů o tři pětiny v roce 2050 oproti stavu z roku 2000.

Austrálie vinou uhelných elektráren patří v přepočtu na obyvatele k největším světovým producentům skleníkových plynů, které přispívají ke klimatickým změnám. „Je třeba upozornit na to, jakou zemi přenecháme budoucím generacím. Krásy božího díla nám připomínají, že musíme chránit přírodu a odpovědně spravovat zdroje naší země,“ prohlásil Benedikt XVI.

Papež pro ekologii a proti popkultuře

O ekologii papež hovořil také při svém vystoupení před účastníky Světových dnů katolické mládeže. Prohlásil, že ochrana prostředí je pro lidstvo životně důležitá. „Zdráhavě jsme začali přiznávat, že povrch Země pokrývají jizvy. Jsou jimi eroze, odlesnění, plýtvání světovými zdroji minerálů a ničení oceánů. To vše způsobujeme jen proto, abychom posílili svou nenasytnou spotřebu,“ řekl papež.

Benedikt XVI.:

„Televize a internet oslavují násilí.“

V projevu Benedikt XVI. také kritizoval současnou populární kulturu. Televize a internet podle něj oslavují násilí a sexuální zneužívání a představují je veřejnosti jako zábavu.

Papež je v Sydney hlavně kvůli Světovým dnům katolické mládeže, jichž se účastní bezmála 200 tisíc mladých katolíků, jeptišek a kněží z celého světa. Vrcholem setkání katolické mládeže bude sobotní večerní vigilie a zejména následující slavnostní nedělní mše, které bude papež celebrovat.

Nicméně papežovu návštěvu prý zastínily čtvrtstoletí staré případy sexuálního zneužívání v církvi. Benedikt XVI. již uvedl, že se omluví australským obětem, které zneužívali kněží. Se stejným problémem se potýkal i při dubnové návštěvě USA.