Při cestě letadlem hrozí pásmová nemoc

Praha – V době prázdnin, kdy mnoho lidí poletí letadlem, hrozí více než jindy tzv. pásmová nemoc. Ta souvisí s přesunem přes více časových pásem během jednoho dne. "Organismus je nastaven na střídání dne a noci, má takzvané vnitřní hodiny, které odpovídají našemu normálnímu životnímu režimu. Pokud přeletíte přes několik časových pásem, dojde k úplně asynchronnímu pohybu světla a dne ve vztahu k vašemu mozku," vysvětluje Milan Kvapil, přednosta Interní kliniky Motol. A tyto vnitřní mozkové hodiny, které kontrolují v těle tlak, teplotu a hladiny hormonů, se porouchají.

To se projevuje bolestí hlavy, nechutenstvím, únavou nebo neschopností usnout, špatnou koncentrací, slabostí a špatnou náladou. Při cestě na východ mívá člověk obvykle problém v novém čase usnout, při cestě na západ se zase budí brzy ráno. Zhruba do dvou dnů se stav upraví, přičemž příznaky bývají obvykle horší při cestování směrem na východ.

Pravidelná strava a melatonin

Kdo se chce těmto problémům vyhnout, měl by využít nejstarší a nejvíce používané metody - dostatečně se před cestou vyspat a v průběhu letu pít hodně nealkoholických nápojů. Po příletu by se měl co nejdříve přizpůsobit novému časovému pásmu. Pokud přiletí ráno nového času, měl by jít spát až večer.

„V poslední době některé objevy naznačují, že máme takto načasované i ostatní fyziologické funkce, zejména trávení. Takže se nyní akcentuje, že prospěje adaptaci, když okamžitě zahájíme stejný stravovací režim, který potom pomůže přeladit mozkové hodiny,“ dodává Kvapil. 

Možností je i používání tabletového melatoninu, což je tělu vlastní hormon, který upravuje denní rytmus, tedy i spánek. Tablety jsou na předpis a o jejich užití by měl rozhodnout lékař.