Na boj proti AIDS schválil americký Senát 48 miliard dolarů

Washington - Americký Senát schválil zákon o vynaložení 48 miliard dolarů (téměř 700 miliard Kč) na intenzivnější boj s AIDS ve světě v příštích pěti letech. Podle konzervativních republikánů, kteří hlasovali proti, jde o plýtvání penězi. Tvůrci zákona naopak argumentují miliony zachráněných životů.

Autoři zákona doufají, že budou inspirovat i další bohaté země ke štědrosti v boji proti AIDS. Nejvíce by měl zákon pomoci dvanácti africkým zemím, které jsou epidemií AIDS nejvíce postiženy. Sněmovna reprezentantů schválila vlastní verzi obdobného zákona již v dubnu, nyní se obě komory Kongresu mají dohodnout na společném znění, než zákon odešlou prezidentovi Georgi Bushovi k podpisu.

AIDS ve světě:

  • 25 milionů mrtvých
  • 33 milionů nakažených

Za čtvrtstoletí od objevení viru HIV, který způsobuje AIDS, na tuto nemoc zemřelo na 25 milionů lidí. Podle odhadů je nyní na světě asi 33 milionů nakažených virem HIV nebo nemocných na AIDS, z toho 2,1 milionu dětí do 15 let. AIDS nejvíce doléhá na subsaharskou Afriku, kde žije přes 22 milionů lidí s virem HIV či nemocí AIDS, z toho 61 procent žen.

Podle Programu OSN pro boj s virem HIV a nemocí AIDS (UNAIDS) na tuto zatím nevyléčitelnou chorobu umírá ve světě denně 5700 lidí, loni se virem HIV nakazilo 2,5 milionu lidí a na AIDS zemřelo 1,7 milionu dospělých a 300 000 dětí. V ČR bylo ke konci letošního dubna evidováno 1101 HIV pozitivních. Nemocí AIDS z nich onemocnělo 248, z nichž 137 nemoci podlehlo.