Haag potvrdil rozsudek za bombardování Dubrovníku

Haag - Rozsudek nad někdejším jugoslávským generálem Pavlem Strugarem dnes potvrdil odvolací soud Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Nyní pětasedmdesátiletý Strugar byl před třemi roky odsouzen za bombardování Dubrovníku koncem roku 1991. Vzdal se ICTY dobrovolně v říjnu 2001 a od počátku trvá na své nevině.

Někdejší velitel jugoslávské armády v jižním Chorvatsku byl obviněn z válečných zločinů v souvislosti s útoky na starobylé chorvatské přístavní město Dubrovník v období od října do prosince 1991. Podle rozsudku z roku 2005 Strugar sice osobně nenařídil bombardování středověkého města, ale provinil se tím, že nezabránil útoku na civilní obyvatelstvo a ničení historických památek Dubrovníku, ačkoli to bylo v jeho pravomoci. Odvolací soud dnes tento verdikt potvrdil a navíc ho rozšířil o další dva body: bezdůvodné ničení města a útoky na civilní objekty. Původní osmiletý trest soud snížil o půl roku kvůli Strugarově zhoršujícímu se zdravotnímu stavu.

Obléhání a ostřelování Dubrovníku, při němž zahynuly desítky lidí a zničeno bylo více než 100 kulturních a církevních památek, následovalo poté, co v roce 1991 Chorvatsko vyhlásilo nezávislost na tehdejší Jugoslávii. Obvinění proti Strugarovi se vztahují pouze k jednomu dni, 6. prosinci, kdy jednotky pod jeho velením bombardovaly město, zabily při tom dvě osoby a zničily mnoho budov. Žádná z nich podle žalobců nesloužila vojenským účelům.