Soud vyhověl odvolání v případě teroristického útoku v Madridu

Madrid - Španělský nejvyšší soud dnes osvobodil čtyři z 21 odsouzených za teroristické útoky z 11. března 2004 v Madridu, které si vyžádaly 191 obětí na životech a více než 1800 zraněných. Zároveň potvrdil osvobození Rubáího Usmána Sajjida Ahmada, který byl při procesu označován za mozek útoků.

Soud vyhověl odvolání a rozhodl o propuštění Básila Ghajúna a Muhammada Almalláha Dabáse, oba odsouzené v první instanci na 12 let za příslušnost k teroristické organizaci. Rovněž osvobodil Abdala Alílá al-Faduala al-Akila odsouzeného na devět let za spolupráci s teroristickou organizací a Raúla Gonzáleze Penu odsouzeného k pěti letům za dodání výbušnin. Soud také odmítl odvolání prokuratury proti propuštění Rubáího Usmána Sajjida Ahmada řečeného Muhammad Egypťan. Ten byl zproštěn obvinění v první instanci již v říjnu 2007, ačkoli jej obžaloba považovala za mozek atentátů. Soud tehdy dospěl k závěru, že nemůže být za teroristickou činnost odsouzen ve Španělsku, když již byl odsouzen za stejný delikt v Itálii, kde je vězněn.

Nejvyšší soud dnes také rozhodl o odsouzení Antonia Tora Castra, jednoho z obžalovaných, kteří byli loni v říjnu osvobozeni, ke čtyřem letům vězení za přepravu výbušnin. Soud kromě toho rozhodl zkrátit tresty některých odsouzených. Muhammadu Larbímu bin Salámovi snížil trest odnětí svobody z 12 let na devět a Hasanu Haskimu z 15 let na 14.

Loni 31. října odsoudil Národní soud 21 z celkem 28 obviněných z podílu na atentátech z 11. března 2004 v Madridu. Tři osoby byly odsouzeny k rekordním, avšak symbolickým trestům více než 40 000 let vězení. Podle španělských zákonů si totiž mohou odpykat nejvýše 40 let.

Šlo o Maročany Džamála Zugama, který byl jedním z těch, kdo bomby nastražil, a Utmána Džnauího a o španělského občana Emília Suáreze Trashorrase, kteří atentátníkům obstarali výbušniny. Tyto rozsudky nejvyšší soud nezpochybnil. Národní soud nedospěl k závěru, že mezi útoky a organizací al-Káida existovala přímá spojitost, ale uvedl, že šlo o akci buněk džihádského typu.