Francouzský ministr zahraničí se (neplánovaně) omluvil za popravu Marie-Antoinetty

Vídeň - Na omluvu není nikdy pozdě, ani po 215 letech. Při návštěvě Vídně to dnes názorně předvedl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Své rakouské kolegyni Ursule Plassnikové se omluvil za popravu francouzské královny, arcivévodkyně rakouské Marie Antoinetty. Pocházela z dynastie Habsbursko-Lotrinské a byla dcerou císařovny Marie Terezie. Coby manželka krále Ludvíka XVI. skončila v roce 1793 ve 38 letech v Paříži pod gilotinou.

Plassniková v úvodu tiskové konference s Kouchnerem vzpomněla svou nedávnou cestu do Paříže, během níž prý navštívila i náměstí Place de la Concorde.

Na tom místě byla popravena „jistá Rakušanka“, poznamenala šéfka rakouské diplomacie a s širokým úsměvem dodala: „Dnes jsou ovšem naše bilaterální vztahy o hodně lepší.“

Kouchner bez mrknutí oka vyjádřil nad touto historickou událostí politování. „Ano, vím. Lituji toho, je mi opravdu velmi líto Rakušanky a toho, co se tehdy na tom místě stalo,“ řekl. „Mějte ale na paměti, že to byla doba Velké francouzské revoluce,“ dodal na vysvětlenou.