Al Gore vyzval Američany, aby se vzdali energie z fosilních paliv

Washington - Držitel Nobelovy ceny za mír a bývalý americký viceprezident Al Gore vyzval Američany, aby se do deseti let vzdali energie z fosilních paliv. Snahu o ukončení závislosti na uhlí a ropě přirovnal k cestě člověka na Měsíc. Kritici Gora napadají, že jeho vize nejsou reálné. Řešení klimatických změn a růstu cen energií leží podle Gora v ukončení závislosti na fosilních palivech. Pokud se tak nestane, je podle něj kvůli klimatickým změnám budoucnost nejen Spojených států nejistá.

Gore se okamžitě setkal s argumenty, že v tak krátkém čase změny nejde provést. Držitel Nobelovy ceny ale věří, že sliby v horizontu několika desetiletí nedokáží nikoho motivovat. 

Al Gore, bývalý americký viceprezident, na to reagoval: „Slíbit něco provést do 40 let je naprosto nesmyslné. Národ se na nějaký cíl dokáže soustředit maximálně desetiletí. Když John Fitzgerald Kennedy vyzval k cestě na Měsíc, mnoho lidí o tom pochybovalo. A za osm let Neil Armstrong a Buzz Aldrin na Měsíci vztyčili americkou vlajku.“

Al Gore:

„Vyzývám Američany, aby přijali závazek, že do deseti let budou 100 % energie brát z obnovitelných zdrojů. Dá se toho dosáhnout.“

Kritici nicméně namítají, že změna nemůže být příliš rychlá už kvůli tomu, že do současných technologií společnosti bylo vloženo příliš mnoho na to, aby se to začalo rychle nahrazovat.

V současnosti pokrývá uhlí asi polovinu spotřeby energie Spojených států. Jaderná energie zajišťuje pětinu a větrné a sluneční elektrárny dodávají necelých devět procent spotřeby. Prognózy navíc ukazují, že bez regulace ze strany vlády využívání obnovitelných zdrojů do roku 2030 v Americe vzroste jen na pouhých 11 procent.