Česko bude mít zástupce v řídícím centru protiraketové obrany, Parkanová uvidí ostrý test

Colorado Springs - Vůbec poprvé dnes bude velení české armády sledovat test americké protiraketové obrany přímo z řídícího střediska ve státě Colorado. Zkoušce bude přítomna ministryně obrany Vlasta Parkanová a spolu s ní náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Česko bude mít zřejmě podle nejnovějších informací i svého zástupce přímo v Integračním a řídícím centru protiraketové obrany.

Test dnes proběhne nad Tichým oceánem. Řídit a sledovat ho bude operační středisko Agentury pro raketovou obranu. To sídlí na letecké základně Schriever u města Colorado Springs.

Jak uvedl šéf testu generál Chris Anzalone, české velení armády tak bude moci sledovat skutečný test, nikoliv pouze simulace. A to vůbec poprvé v historii.

Ministryně obrany Parkanová je ve Spojených státech na pětidenní cestě. Za sebou už má jednání se šéfem amerického ministerstva obrany Robertem Gatesem v Pentagonu. S ním se zatím kvůli daňovým otázkám neshodla na podpisu smlouvy o pobytu amerických vojsk na radarové základně v Brdech (SOFA).

Dokument by ale ráda podepsala ještě na podzim. Kromě návštěvy leteckých základen v Coloradu poletí v sobotu na Aljašku, kde navštíví protiraketovou základnu Fort Greely. Podobnou by Američané rádi postavili také v Polsku.

Na americké letecké základně Schriever nedaleko Colorado Springs bude mít Česko zřejmě svého zástupce. Ten by působil přímo v Integračním a řídícím centru protiraketové obrany.

Centrum by mimo jiné mělo vyhodnocovat informace, které by mu poskytnul plánovaný americký radar v Brdech. Ministryně podotkla, že se stále počítá s tím, že systém bude součástí NATO. „Na začátku tohoto roku bylo centrum poprvé zkušebně spojeno s aliančním centrem v Evropě, aby si vyměnily data, a tento test byl úspěšný,“ řekl velvyslanec při NATO Štefan Füle.

Vlasta Parkanová
Zdroj: ČT24