Obama vyráží do světa ukázat, že zahraniční politice rozumí

Washington - Kandidát na amerického prezidenta Barack Obama vyráží na zahraniční turné po Evropě a Blízkém východu. Jeho cesta může být prezidentské volbě přínosem, ale i kamenem úrazu. Odpůrci ho v minulosti už několikrát kritizovali za neznalost zahraniční politiky. Naposledy například nazval kanadského premiéra prezidentem.

„Jestliže má Obama velkou podporu doma, pak jedna z jeho slabin je, že je ve vysoké politice ve Washingtonu relativně krátkou dobu a nemá velké zahraniční zkušenosti, což je zase výhodou Johna McCaina.“ říká komentátor Hospodářských novin Adam Černý.

Obama si i přes občasné kiksy v zahraniční politice zjevně věří, protože do světa vyráží s letadlem plným amerických novinářů. Zastaví se v Londýně, Berlíně a Paříži, kde ho nepochybně čeká nadšené uvítání, a navštíví i Irák, Afghánistán, kvůli nimž se tají přesný itinerář. Republikánský prezidentský kandidát John McCain dnes uvedl, že Obama dorazí zřejmě do Iráku ještě dnes nebo v sobotu.

Z kusých informací o Obamově cestě do Evropy a na Blízký východ vyplývá, že v Jordánsku by se měl setkat s králem Abdalláhem II. a v Izraeli s prezidentem Šimonem Peresem a s premiérem Ehudem Olmertem. Illinoiský senátor by se měl podle listu The New York Times setkat v Ramalláhu na západním břehu Jordánu také s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové dnes potvrdil, že Obama se s šéfkou německé vlády setká v Berlíně ve středu.

Výzkumy mínění ukazují, že kdyby Britové, Francouzi a Němci mohli společně s Američany volit, kdo se stane po Georgi Bushovi příštím americkým prezidentem, dostal by Obama v těchto evropských zemích mezi 53 a 72 procenty hlasů. Jak napsal v souvislosti s Obamovou cestou nedávno britský nedělník Observer: „Svět čeká na to, až bude znovu moci milovat Ameriku.“

Černý: Obama jede do Evropy kvůli americkým voličům

Jak by nyní volili Američané?


    50 %
pro Obamu

    42 % pro McCaina

(zdroj: průzkum The Washington Post)

Podle Černého není cesta Obamy určená Evropanům, ale spíš americkým voličům. I když podle průzkumů demokratický kandidát mírně vede nad republikánem Johnem McCainem, nezdá se náskok vedoucím Obamovy kampaně dost vysoký. Cesta do Evropy a na Blízký východ tak má pomoci politikovi získat u Američanů další plusové body.

Zajímavé podle Černého bude, jak se k jednáním s Obamou postaví evropští politici. Na jednu stranu budou chtít zřejmě s Obamou navázat přátelské vztahy pro případ, že by tento kandidát prezidentské volby vyhrál. Podle Černého by si ale předáci evropských zemí měli dát pozor na to, aby si s Obamou příliš nezadali - to naopak pro případ, že by na podzim nezvítězil.