Evropská komise hrozí Bulharsku zablokováním pomoci z evropských fondů

Londýn/Brusel - Evropská komise chce podle serveru BBC zablokovat Bulharsku přístup k fondům, ze kterých by tato země mohla získat pomoc v hodnotě až 610 milionů eur. Chce tak Bulhary potrestat za to, že si neumějí poradit s korupcí a organizovaným zločinem.

Informaci BBC získala z devítistránkové zprávy EK, která by měla být zveřejněna až příští týden. Bulharsko podle Bruselu musí očistit svou administrativu. Komise tak chce docílit toho, aby finance z evropských fondů nekončily v rukou bulharských zkorumpovaných úředníků a politiků, nýbrž směřovaly přímo k občanům. Komise také apeluje na Sofii, aby vyřešila 150 vražd, které se v zemi staly od pádu komunismu a v nichž má zřejmě prsty bulharská mafie.

Kritika komise směřující do Bulharska je zatím nejostřejším hodnocením členského státu. Komise také hrozí, že kvůli neutěšené situaci v boji s korupcí a organizovaným zločinem nebude smět Bulharsko vstoupit do schengenského prostoru.

Komise chce zablokovat finance, které měly pomoci rozvoji bulharského zemědělství a infrastruktury. Pokud Sofie situaci nenapraví, mohla by celkově přijít o 610 milionů eur, z toho 250 milionů by ztratila pravděpodobně už do listopadu.

Kromě Bulharska se zpráva zaměřila i na kritiku Rumunska, to podle komise také nedostatečně bojuje s korupcí. Oba státy proto unie sleduje, protože ačkoli se tyto státy ke společenství přičlenily, v mnoha oblastech nevyhovují unijním standardům.