Ve francouzské jaderné elektrárně unikl radioaktivní uran

Romans-sur-Isere (Francie) - V jihovýchodní Francii došlo před několika lety k nehodě, která způsobila únik radioaktivního uranu z jaderné elektrárny. Společnost Areva, spravující zdejší jaderné zařízení, dnes objevila vadnou trubku, která únik zavinila. Společnost to oznámila jen den poté, co francouzská vláda nařídila prověrky všech jaderných zařízení kvůli úniku uranu z elektrárny v Tricastinu, ke kterému došlo začátkem tohoto měsíce.

Areva je státem vlastněná firma, která se zabývá výrobou jaderných reaktorů a mimo jiné pracuje i s obohaceným uranem. Společnost uvedla, že čerstvě zjištěná trhlina v podzemním potrubí může být stará i několik let.

Anne Lauvergeonová ze společnosti Areva:

„Je to nehoda, která vyvolává obavy.“

Podle společnosti ale únik radioaktivních látek v zařízení v Roman-sur-Isere, který prasklá trubka zavinila, nebyl pro životní prostředí nebezpečný. Na mezinárodní nukleární stupnici, která má škálu od jedné do sedmi, kdy sedm znamená nejvyšší nebezpečí, by se dala nehoda definovat číslem 1. „Velmi litujeme toho, co se stalo. Ohodnotili jsme úroveň nebezpečí na první stupeň. To znamená, že nemá vliv na zdraví lidí. Je to ale nehoda, která vyvolává obavy,“ řekla Anne Lauvergeonová ze společnosti Areva.

Rozptýlit obavy veřejnosti se snažil i francouzský ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo. Prohlásil, že podobných nehod Francie ročně zaznamená přes 100. A neznamenají žádné riziko pro životní prostředí nebo zdraví. 

Nehodu, která se zřejmě stala před několika lety, způsobila vadná trubice, která přiváděla k jadernému zařízení tekutý uran. K odhalení případu došlo až dnes. Experti z francouzského úřadu pro jadernou bezpečnost pod potrubím objevili asi 800 gramů uranu obohaceného na 50 procent. Technici ale prasklinu objevili a trubku vyměnili. Úřad pro jadernou bezpečnost za to Arevu kritizoval. Ta totiž podle něj o zjištěném úniku nedostatečně informovala a neuplatnila uspokojivá bezpečnostní opatření.

Areva v současnosti také čelí kritice za únik radioaktivních látek v jaderné elektrárně v Tricastinu. Firma proto odvolala manažera zdejší elektrárny. Kritika jaderné energie se objevuje v době, kdy se Francie rozhodla vybudovat nové nukleární zařízení, těch má přitom Francie úplně nejvíc v Evropě.