Projekt výkonného laseru usiluje o peníze z EU

Praha - Ministerstvo školství hodnotilo projekty, které by mohly být financovány z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Podle odborníků má největší šance pro získání finanční podpory od Evropské unie projekt víceúčelového laseru. Jeho výkon by měl být přibližně stokrát větší, než výkon největších současných laserů.

Laserové pracoviště by podle Jana Vituly, který má na starosti přípravu programu, mělo stát zhruba 260 milionů eur, cž je asi 6 miliard korun. Zatím však není jisté, že bude právě v České republice, laser by na svém území chtěly i další evropské země. Akademie věd už dříve prohlásila, že právě laser bude jedním z projektů, který chce v soutěži o evropské peníze podpořit. Vitula uvedl, že víceúčelový laser (ELI - Extreme Light Infrastructure) je zatím mezi všemi projekty premiantem, o hodnocení dalších ministerstvo zatím informovat nechce.

Technická jednání o programu byla v Bruselu uzavřena ve čtvrtek. Ministerstvo tento týden předběžně hodnotilo ve spolupráci s mezinárodními odborníky projektové záměry, jejichž předkladatelé mají zájem o evropské prostředky ze zmiňovaného programu. Velké projekty mají ambice stát se takzvanými centry excelence, tedy velkými badatelskými pracovišti nadnárodního významu. Patří mezi ně také třeba Středoevropská synchrotronová laboratoř (CESLAB), Biotechnologické a biomedicínské centrum (BIOCEV) a Mezinárodní centrum materiálového výzkumu.

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) sice uzavřel technická jednání o programu, je však možné, že definitivně bude Evropskou komisí schválen až na konci října. Podařilo se mu do programu zahrnout i možnost částečně financovat také společenské vědy. V této oblasti by mohly získat příspěvky vysoké školy na rozvoj infrastruktury.

Díky programu by měli čeští vědci z Bruselu dostat skoro 2,1 miliardy eur, tedy asi 48 miliard korun. Stoupající kurz koruny vůči euru je příčinou toho, že se částka přepočtená na koruny neustále snižuje. Podle Vituly se ovšem nedá určit, kolik bude ČR na své silné měně tratit. Podle něj se totiž bude stejně u některých projektů značná část vybavení nakupovat v cizině.