Útok nožem si v Londýně vyžádal další oběť

Londýn - V Londýně nebývale narůstá počet zabití po útoku nožem: Od začátku roku už takových vražd registrují 21. Posledním případem je smrt osmnáctiletého mladíka ve čtvrti Lambeth, kterého napadla skupina osmi útočníků v kapucích. Jednoho z podezřelých již dnes ráno policie zadržela.

Čtvrteční vražda osmnáctiletého mladíka následuje jen den poté, co britská vláda zveřejnila první podrobné údaje o kriminalitě v Anglii a Walesu se zvláštní pozorností věnovanou počtu útoků nožem. Za loňský rok bylo v hlavním městě Velké Británie zabito nožem 27 osob mladších dvaceti let. Podle oficiálních údajů policie zaznamenala v loňském roce v Anglii a Walesu 22 151 závažných zločinů spáchaných nožem. Nejvyšší počet z nich byl zaregistrován v Londýně, kde útočníci použili nůž v 7409 případech.

Kriminalisté tvrdí, že problém, o nějž se policie a vláda začaly zajímat teprve nedávno a který v jejich prioritách vystřídal boj proti terorismu, narůstá již od poloviny 90.let. Britská vláda zvažuje rázná opatření proti všem, kdo u sebe budou nosit nůž.