Abcházie odmítla německý plán na vyřešení konfliktu v oblasti

Tbilisi - Abcházie odmítla německý plán na vyřešení konfliktu mezi tímto gruzínským separatistickým regionem a Tbilisi. Třístupňový německý návrh počítal s ukončením násilí, návratem čtvrt milionu gruzínských uprchlíků, rekonstrukcí země a vyřešení statutu Abcházie. Ta ale odmítla návrat uprchlíků.

Návrh přivezl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Plán by měl ukončit konflikt mezi Gruzií a její vzbouřeneckou provincií podporovanou ve své snaze zcela se odpoutat od Gruzie Moskvou. „Odmítli jsme tento plán, protože je pro nás kvůli pasáži týkající se uprchlíků nepřijatelný,“ řekl abchazský prezident Sergej Bagapš po jednání s šéfem německé diplomacie v Gali na abchazsko-gruzínských hranicích. Bagapš zdůraznil, že Gruzie musí nejprve stáhnout své síly z oblasti, teprve potom bude možné jednat.

„Německá akce je velmi užitečná při hledání kompromisu a východiska z krize. Myslíme si, že logika plánu je rozhodně dobrá,“ prohlásil po schůzce se svým německým protějškem šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Před schůzkou byl ale mnohem kritičtější, když německý plán označil za absolutně nerealistický, protože chce zároveň podepsat dohodu o nepoužití síly a o návratu uprchlíků.

Jižní Osetie a další separatistický region Abcházie se na počátku 90. let odtrhly od Gruzie v krvavém konfliktu. Žádný stát je sice neuznal jako nezávislé republiky, mají ale podporu Moskvy. Nynější gruzínský prezident Michail Saakašvili si ale jako prioritu své politiky stanovil navrácení obou oblastí pod ústřední správu.