Soud s Fritzlem začne možná v listopadu

Vídeň - Soudní proces s Josefem Fritzlem, který se přiznal, že 24 let věznil a znásilňoval svou dceru ve sklepním vězení v dolnorakouském Amstettenu, začne podle rakouského tisku pravděpodobně v listopadu. Situaci komplikují dvě ze sedmi dětí, které Fritzl ve sklepě se svou dcerou zplodil, protože prý odmítají proti otci vypovídat. Stále je přitom nejisté, z jakých trestných činů bude amstettenský tyran obviněn a kde by se proces měl konat.

Rakouští žalobci věří, že by soud se 73etým Fritzlem mohl začít v listopadu, rozhodně by to ale mělo být do konce letošního roku. Žaloba by měla být dokončena v září.

Fritzl se při výsleších přiznal k věznění a sexuálnímu zneužívání své nyní dvaačtyřicetileté dcery Elisabeth. Jedno z dětí, které s ní zplodil, tři dny po porodu zemřelo a Fritzl je spálil v kotli. Pokud by se vyšetřovatelům podařilo prokázat, že byl za jeho smrt odpovědný, mohl by být obviněn i ze zabití novorozeněte. V takovém případě by mu hrozilo až doživotí. V případě znásilnění maximálně 15 let. Podle žalobců bude ale velmi obtížné mu zabití dokázat, neboť od smrti dítěte v roce 1997 uplynula již dlouhá doba a důkazy proti němu se budou hledat těžko.

Problematické je podle právníků také obvinění ze znásilnění, neboť to stojí pouze na výpovědi Elisabeth. Fritzl by tak mohl být nakonec potrestán pouze za omezování osobní svobody, za což by mu hrozilo maximálně deset let vězení. Rakouské právo nezná vícenásobný rozsudek, a tak může být odsouzen pouze za jeden čin, za nějž mu hrozí nejdelší trest. O tom, zda je Fritzl vinen, bude rozhodovat osmičlenná porota. Pokud se na jeho vině shodne, výši trestu určí tříčlenný soudní senát.

Žaloba si hodně slibuje také od svědectví nejstarších dětí Fritzla a Elisabeth - devatenáctileté Kerstin a o rok mladšího Stefana - které jsou jako jediné plnoleté a mohou vypovídat. Zatím to ale odmítají.

Fritzlova rodina se nyní sžívá na neznámém místě v Rakousku. Podle spekulací místních médií by to mohlo být v některém z alpských středisek na Salcbursku. Vyšetřovatelé prý již ukončili výslech dcery Elisabeth, který natáčeli na video. Nikdo z rodiny nevystoupí před soudem osobně, aby se nemuseli se svým věznitelem znovu setkat, ale jejich svědectví budou promítána ze záznamu. Fritzl přesto požádal o možnost klást jim dotazy alespoň přes videolinku.

Josef Fritzl
Zdroj: ČT24