Papež se omluvil obětem, které zneužívali australští kněží

Sydney - Benedikt XVI. se dnes veřejně omluvil obětem sexuálního zneužívání australskými duchovními. "Hluboce se omlouvám za bolest a utrpení, které vytrpěly tyto oběti," uvedl papež během mše v katedrále Panny Marie v Sydney. "Tyto zločiny, které způsobily tak ohromnou ztrátu důvěry, si zaslouží jednoznačné odsouzení." Všichni, kdo jsou za tyto zločiny zodpovědní, by měli podle papeže stanout před soudem.

Některým obětem zneužívání a jejich příbuzným ale papežova omluva nestačí - mají mu za zlé, že se s nimi osobně nesetkal. „Je hezké slyšet hlubokou omluvu. Nic jiného bych nečekal. Ale papež neřekl to, co nás nejvíc zajímá. Nepřijal za to přímou odpovědnost a nezaručil, že přijme taková opatření, aby k takovým věcem už nedocházelo,“ reagoval na omluvu otec jedné z obětí Anthony Foster.

Organizace Broken Rites, která zastupuje oběti sexuálního násilí ze strany australské katolické církve, má prý důkazy o 107 případech zneužívání. Obětí ale podle ní mohou být tisíce, k soudu se však dostane jen zlomek z nich.

Benedikt XVI. slíbil omluvu australským obětem sexuálního násilí v církvi už před odletem do Sydney. Krátce před jeho příletem otevřela tamní katolická církev 25 let staré případy zneužívání, které částečně zastínily papežovu návštěvu a podpořily hlasy volající po jeho veřejné omluvě podobně, jako to učinil v dubnu při cestě do Spojených států.

Papež se večer místního času v prostoru dostihové dráhy Randwick na předměstí Sydney setkal na vigilii s účastníky Světových dnů katolické mládeže. Papež mimo jiné apeloval na účastníky vigilie, aby se nezaměřovali pouze na „hromadění“ a na úspěch, ale aby žili bohatým vnitřním životem a vírou.

Vydáno pod